Prvo veče filmskog festivala Slobodna zona

2097

U organizaciji Odbora za ljudska prava i Niškog kulturnog centra, filmski festival Slobodna zona u Nišu održaće se 10. i 11. juna u Niškom kulturnom centru.

Prve večeri festivala, u utorak 10. juna od 19h biće održana projekcija igranog filma Prekinuti krug, režisera Feliks Van Groningen-a, u trajanju od 111 minuta, koji je snimljen u Belgiji, 2013. godine.

Prekinuti krug je ljubavna priča između Elise i Didijea. Ona drži salon za tetoviranje, dok on svira bendžo u bendu. Uprkos velikim međusobnim razlikama, njihova ljubav je na prvi pogled. On priča, a ona sluša. On je čvrsti ateista i istovremeno i naivni romantik. Ona ima tetovažu krsta na vratu, iako sa obe noge čvrsto stoji na zemlji. Njihova sreća je upotpunjena rođenjem njihove kćerke Mejbel. Nažalost, Mejbel, stara svega šest godina, postaje ozbiljno bolesna. Didije i Elisa na novu stvarnost reaguju veoma drugačije. Ipak, Mejbel im ne ostavlja previše izbora. Didije i Elisa će za nju morati zajedno da se bore.

O reditelju
Feliks Van Groningen je rođen 1977. godine u Gentu. Diplomirao je na Kraljevskoj akademiji lepih umetnosti u Gentu, na odseku za audiovizuelnu umetnost. Pored filmova, napisao je i režirao pozorišni komad koji je realizovao uz pomoć pozorišne trupe iz Genta, pod nazivom Kung Fu. Svojim filmom Nesretnici (2009) privukao je pažnju međunarodne filmske javnosti, nakon svetske premijere u Kanu. Ovaj film bio je filmski hit broj jedan na flamanskom, osvojivši brojne nagrade, uključujući i nagradu Zlatna lala na filmskom festivalu u Istanbulu.

Festivali i nagrade
Nagrada publike u selekciji Panorama, Međunarodni filmski festival u Berlinu, 2013.
Nagrada za najbolju glumicu i Najbolji scenario, Međunarodni festival – Tribeca, 2013.
Nagrada publike, Međunarodni filmski festival u Kopenhagenu – CPH:PIX, 2013.

Reč kritike
„Kao i prijatna naracija akustične blugras muzike koja dominira filmom, Prekinuti krug istovremeno izaziva i pobeđuje i tugu i sreću.“, Džon De Karl, FilmCapsule.com

Iste večeri, od 21h biće prikazana projekcija dokumentarnog  filma Gangster te voli režisera Nebojše Slijepčevića, u trajanju od 75 minuta, koji je snimljen u Hrvatskoj, 2013. godine.

Provodadžija, Nediljko Babić, poznat i kao Gangster, posvetio je život pomaganju mladićima i devojkama iz svog brdskog predela da pronađu srodnu dušu. Međutim, u poslednje vreme njegov posao je teži nego inače, jer žene više ne žele da žive na selu. Poslednjih godina Gangsterovi klijenti uglavnom su bili neobrazovani sredovečni muškarci, naizgled u očajničkoj potrazi za životnom partnerkom. Kada Maja (33), mlada i lepa Bugarka, dođe kod Gangstera u potrazi za novim mužem, čini se da će to biti jednostavan slučaj za njega. Ali, serija komično-katastrofalnih sastanaka otkriće pravu prirodu konzervativnih hrvatskih muškaraca – koliko god bili očajni da pronađu ženu, radije će umreti sami nego da ožene strankinju sa detetom.

O reditelju
Nebojša Slijepčević rođen je 1973. u Zagrebu. Diplomirao je filmsku režiju na Akademiji dramskih umetnosti u Zagrebu. Režirao je brojne televizijske dokumentarce i nagrađivanu epizodu City Folk, u produkciji Evropskog udruženja javnih televizija. Jedan je od autora dokumentarne serije Direkt. Kao kreativni producent, radio je na seriji Romi u Evropi, rađenoj koprodukciji desetine evropskih zemalja. Takođe je režirao animirani film pod nazivom Pas/Zec, zatim dokumentarni film Za 4 godine za koji je i nagrađen na Sarajevskom filmskom festivalu, zatim kratki dokumentarac Muški film, kao i kratki igrani film Šamar koji je deo omnibusaZagrebačke priče.

Festivali i nagrade
Nagrada publike, Međunarodni filmski festival u Zagrebu – ZagrebDox, 2012.
Međunarodni filmski festival u Torontu – Hot Docs, 2013.
Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima, 2013.
Međunarodni filmski festival u Londonu – Raindance, 2013.

Reč kritike
“Film svetske klase. Nasmejaće vas do suza ali veselost i humor su samo plašt pod kojim jedva uspevaju da se sakriju ljudske drame u patrijarhalnom društvu koje guši strah od Drugog i od svih onih koji su različiti.“, Maja Hrgović, Novi list.

Ovom prilikom tim Slobodne zone u Nišu odlučio je da pomogne ugroženim porodicama u poplavljenim područjima. Ulaznica za projekcije filmova biće potvrda o poslatoj SMS poruci na broj 1003! Cena poruke je 100 dinara.

Slobodna zona će u saradnji sa medijskom kućom MTV i dnevnim novinama 24 sata dodeliti i Nagradu za publiku! Nagrade se dodeljuju autorima ili autorkama najbolje kritike/recenzije/kratkog eseja o jednom od filmova sa programa Turneje. Kratku recenziju ili osvrt na film u slobodnoj formi, ne dužoj od 3000 karaktera, zajedno sa kontakt podacima, tokom trajanja Turneje zainteresovani mogu poslati na email adresu: recenzija@freezonebelgrade.org
Rok za slanje radova je 20. jun 2014. godine!

Vidimo se u SLOBODNOJ ZONI!