Parada ponosa 10.10.2010. u Beogradu

2020

Parada ponosa 2010 će se održati 10. oktobra 2010. godine. Skup će započeti okupljanjem učesnika i učesnica u parku „Manjež“ u 10 h. Parada će se od Manježa kretati ulicama: Nemanjinom, Kneza Miloša i Masarikovom, a događaj će se završiti žurkom u Studentskom kulturnom centru.

Vodeći računa o bezbednosnim uslovima i simbolici ovogodišnje Parade, organizatori su za mesto okupljanja i rutu šetnje odabrali jednu od lokacija u centru Beograda na kojoj je koncentrisan veliki broj državnih institucija kao što su: Vlada Republike Srbije, Ministarstvo pravde, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo zdravlja, Apelacioni sud, Ustavni sud, Ministarstvo finansija i dr.

Paradu ponosa ove godine organizuju Gej strejt alijansa (GSA) i Kvirija – centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti (Kvirija centar), uz podršku i pomoć Grupe za podršku gej muškarcima iz Novog Sada, prijateljica i prijatelja iz LGBT zajednice, kao i mnogobrojnih organizacija. Organizacioni odbor, telo koje odlučuje o pitanjima važnim za održavanje Parade, čini 7 članova i članica, a za potrebe organizacije ovog događaja formirano je i nekoliko posebnih timova: kreativni, medijski, event-management, itd.

Paradu ponosa 2010 organizatori vide kao inkluzivan događaj, kao miran i nenasilan javni skup i mesto na kome će pokazati da lezbejke, gejevi, biseksualne i transrodne (LGBT) osobe u Srbiji mogu slobodno i bez straha da prošetaju ulicama Beograda uz podršku svojih rođaka, prijateljica i prijatelja, saradnika i svih onih koji se zalažu za ravnopravnost, toleranciju i poštovanje ljudskih prava. Organizatori Paradu ne vide kao svoj krajnji cilj već kao sredstvo kojim će društvu skrenuti pažnju na probleme sa kojima se LGBT populacija u Srbiji svakodnevno suočava i kojim će zatražiti od države da se sa nasiljem i diskriminacijom sistemski obračuna.

Parada ponosa će imati i prateće događaje tj. „Pride week“, kao što su izložbe, debate, performansi… koji su okrenuti LGBT zajednici i koji će se u nedelji pre Parade organizovati u kulturnim prostorima u Beogradu (program će biti dostupan naknadno). Parada ponosa 2010 će se promovisati i u Novom Sadu, Nišu, Zrenjaninu i Bečeju gde će takođe biti organizovane promotivne tribine i prateći događaji.

Slogan Parade ponosa 2010 je „DA ŠETAMO ZAJEDNO“.

Simbol Parade ponosa 2010 je jedan od napoznatijih simbola Beograda – Pobednik, statua Ivana Meštrovića postavljena na Kalemegdanu.