Održana Konferencija o zaštiti ličnih podataka i bezbednosti podataka na Internetu

2159

U sredu 14. maja, u prostorijama Regionalne privredne komore u Nišu, održana je „Konferencija o zaštiti ličnih podataka i bezbednosti podataka na Internetu“, kojoj su prisustvovali predstavnici Grada Niša i gradskih službi, fakulteta i srednjih škola, pravni i IT stručnjaci, srednjoškolci i studenti.

Konferencija je organizovana na inicijativu i uz zalaganje Kancelarije za saradnju sa dijasporom Grada Niša i studentske organizacije AIESEC. Uvodnim rečima okupljene su pozdravili šefica Kancelarije za saradnju sa dijasporom, Tamara Ćirić, i Veljko Zdravković, predstavnik lokalne kancelarije AIESEC-a.

O nacionalnoj i međunarodnoj zakonskoj regulativi u oblasti zaštite podataka govorio je Milan Krstev, pravni koordinator Odbora za ljudska prava Niš (dela Mreže odbora CHRIS), dok se praktičnim primerima preventive, ali i zloupotrebe ličnih podataka uz pomoć naprednih tehnologija bavio Miloš Perić, veb administrator Visoke tehničke škole strukovnih studija iz Niša. Na ovu temu emitovan je i video zapis ankete o iskustvima srpskih studenata u inostranstvu, da bi nakon toga usledila otvorena diskusija na kojoj je i te kako imalo šta da se čuje, ali i kaže.

Zaključci Konferencije, koju je vodio Ivan Kalauzović iz Kancelarije za saradnju sa dijasporom, su da korisnici Interneta treba više pažnje da obrate na to koje podatke ostavljaju na mreži, jer su zloupotrebe vrlo česte. Prevencija leži u podizanju svesti građana o pravu na privatnost, koje je, podsetimo se, jedno od osnovnih ljudskih prava.

Ovde nije kraj! Ukoliko imate nedoumicu ili pitanje na ovu temu, kontaktirajte govornike Konferencije:

Milan Krstev, pravnik, Odbor za ljudska prava Niš: mkrstev@chrin.org.rs

Miloš Perić, veb administrator Visoke tehničke škole strukovnih studija u Nišu: milos.peric@vtsnis.edu.rs