Obeležavanje 9. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma

2119

Antifašistički kolektiv grada Niša povodom obeležavanja 9. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, organizovao je niz aktivnosti u periodu od 7. do 11. novembra.

U četvrtak, 7. novembra, od 19h u prostorijama Centra za razvoj civilnih resursa, održana je projekcija filma „Personal (Hi)stories“ – javna istorija kao privatna istorija. Ovaj dokumentarac nastao je na osnovu ideja učesnika i učesnica projekta “Sećanja i elaboracija konflikta”. Film prezentuje lična iskustva i percepciju običnih ljudi, koji nisu aktivno učestvovali u političkom životu, tokom određenih datuma iz bliske prošlosti i događaja koji su dali doprinos formiranju jednog perioda političke i socijalne istorije Balkanskih zemalja.

U petak, 8. novembra u prostorijama Medija centra Niš, u terminu od 17h do 20h, u okviru edukativnog programa Antifašističke studije, održano  je predavanje “Mehanizmi nacističke i neonacističke propagande – nekad i sad”. Govorilo  se o nacističkoj propagandi nekad, odnosno njenim prikrivenim ali ipak prepoznatljivim modelima u savremenim propagandnim programima desničarskih snaga, kao i njenim odjecima u svakodnevnoj propagandi i marketingu… U okviru predavanja  prikazan je i film “Trijumf volje” – kao model zavodljivo upakovane filmske nacističke propagande. Nakon filma usledila je diskusija.

Uvodnu reč imao je prof. dr Đokica Jovanović, sociolog iz Niša i predavač na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Osim toga, prisutni su imali priliku i da se upoznaju i prodiskutuju i sa predsednikom Saveza antifašista Srbije i jednim od pokretača inicijative za osnivanje Antifašističkog fronta Srbije Aleksandrom Krausom.

U subotu, 9. novembra, organizovan je javni čas “Ženska antifašistička istorija Niša”. Obilazeći spomenike podignute u čast narodnih herojki Anete Andrejević, sestara Baković, Nade Tomić i Đuke Dinić podsetili smo  se velikog, a ipak skrajnutog doprinosa ovih žena u oslobođenju od okupatora tokom II svetskog rata. Kroz ovu istorijsku šetnju vodila je istoričarka i autorka publikacije “Ženska istorija Niša” Ana Jovanović. Okupljanje povorke javnog časa počelo je u 11h na platou ispred Niškog kulturnog centra.

Antifašistički kolektiv grada Niša čine sledeće organizacije civilnog društva: Centar za razvoj lokalne demokratije, Ženski prostor, Odbor za ljudska prava, Centar za razvoj civilnih resursa, Centar za devojke i YUROM centar.