Nema otkazivanja Povorke ponosa

2022

Izvor: B92

Povorka ponosa, zakazana za 20. septembar u 11 sati na Platou ispred Filozofskog fakulteta, neće biti odložena, poručili su organizatori.

Povorka nije provokacija, već promocija prava na različitost, toleranciju i zabranu diskriminacije, saopštili su danas organizatori ove manifestacije. Članica Organizacionog odbora Dragana Vučković rekla je da nije u pitanju “paradiranje seksualnom orijentacijom, već povorka protiv nasilja i diskriminacije”. Ona je rekla da su organizatori dobili uveravanja ministra policije Ivice Dačića da će MUP Srbije učiniti sve da skup proće bezbedno.

“Ponovo upućujemo poziv svim predstavnicima vlasti i najodgovornijih institucija u Srbiji da nam se pridruže, jer će 20. septembar biti ispit demokratićnosti za Srbiju”, rekla je ona.

Majda Puaća je objasnila da će manifestacija imati tri dela, a u 11 sati počinje politički deo, na kojem će se učesnicima skupa obratiti Lepa Mlađenović u ime Labrisa, Boris Milićević u ime Gej strejt alijanse i državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić.

Potom će se krenuti u šetnju od Filozofskog fakulteta, Vasinom ulicom do Trga Republike, a zatim Knez Mihailovom ulicom nazad do platoa Filozofskog fakulteta, gde će uslediti muzički program.

Milica Đorđević je istakla da je veoma važno da svi učesnici povorke dođu do 11 sati na plato, jer će se skup posle zatvoriti.

Kontrola učesnika će biti pojačana, rekla je ona, a sve dodatne informacije o odlasku sa skupa biće saopštene na samom skupu.

Milica Đorđević je rekla da će učesnicima biti podeljene i posebne oznake, ne želeći da precizira o čemu se radi, a po čemu će ih raspoznavati redari i pripadnici MUP Srbije, dok će imena novinara biti poslata policiji na proveru i samo akreditovani mediji će moći da izveštavaju o manifestaciji.

“Svesni smo da nam je najveći neprijatelj panika i dok smo u šetnji, na skupu smo najbezbedniji”, navela je ona i poručila učesnicima povorke da se ne kreću uskim ulicama i ne zalaze u haustore.