Mreža besplatne pravne pomoći CHRIS za Rome – aktivnosti u Nišu

2062

U okviru projekta “Mreža besplatne pravne pomoći CHRIS za Rome” aktivisti Mreže odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS posetili su 05. avgusta  romsko naselje Crvena Zvezda  u Nišu. Na mobilnom AD punku postavljenom  pored prostorija Društvenog centra u romskom naselju u Crvena Zvezda, promovisana je Mreža besplatne pravne pomoći CHRIS za Rome. Ove aktivnosti su imale za cilj da informišu  stanovnike naselja o programu besplatne pravne pomoći Mreže CHRIS, upoznaju sa mogućnostima zaštite svojih prava, kao i promociju call centra Mreže CHRIS za besplatnu pravnu pomoć.  Mreža besplatne pravne pomoći ove godine u fokusu ima prava članova romske zajednice u Srbiji i njihovo unapređenje i zaštitu,  posebno u slučajevima diskriminacije. Između ostalih aktivnosti program besplatne pravne pomoći realizuje se i u formi mobilnih AD punktova u romskim naseljima u regionima delovanja Mreže CHRIS. Današnjom akcijom koja  je realizovana zahvaljjući  podršci  Civil Rights Defenders (Branitelji građanskih prava) organizacijom koja se bavi zaštitom ljudskih prava i podrškom braniteljima ljudskih prava, koju je omogućila Švedska međunarodna agencija za razvoj Sida  obuhvaćeni su stanovnici neformalnog romskog naselja Crvena Zvezda u Nišu. Kao i u drugim gradovima,  stanovnicima naselja Crvena Zvezda nedostaju elementarni uslovi za život – vodosnabdevanje i snabdevanje električnom energijom.

U današnjim aktivnostima Mreže CHRIS u Nišu učestvovali su članovi Odbora za ljudska prava Niš/kancelarije Mreže CHRIS u Nišu: Milan Krstev, koordinator pravnika Mreže CHRIS, Marija Demić, stručni saradnik Mreže CHRIS na romskom programu, Bojan Dinić,  Adi Sinani programski koordinator Romskog programa Civil Rights Defenders, kao i Dragan Đorđević, koordinator Mreže Odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS

Aktivnosti  su medijski propratili produkcija Romaworld, NTV, RTV BellaAmie, TV Zona plus, Južne vesti i Narodne Novine.

Južne vesti: Pravni saveti i pomoć i za Rome iz Niša

Narodne Novine: Lakše ostvarivanje romskih prava