“Svi medijski sadržaji proizvedeni parama građana da budu javni i dostupni svima”

2003
Mora da se menja zakon; Foto: JV

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti

Pare građana se netransparentno troše kada se finansiraju mediji, javni interes je često floskula, a zakon koji tu oblast reguliše treba menjati, neki su od zaključaka panel diskusije “Građani u javnom informisanju”, koji je organizovao odbor za ljudska prava u Nišu.

Jedna od najspornijih tema, po oceni mnogih stručnjaka, na medijskoj i političkoj sceni Srbije jeste finansiranje. Mnogo bure izazvali su rezultati poslednjeg gradskog konkursa, po kojem su najviše novca dobili mediji bliski režimu.

Da neka pravila treba menjati slažu se i učesnici diskusije Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava, Ivan Grujić iz Edukacionog centra Leskovac i Pavlina Mihajlenko iz Sekretarijata za kulturu i informisanje Grada. Prvi korak u većoj transparentnosti, po oceni učesnika diskusije, bio bi da se svi medijski sadržaji napravljeni javnim novcem budu objavljeni na jednom sajtu, dostupni uvidu i kritici javnosti.

Ako ugovorom bude definisano da sav medijski sadržaj mora da bude objavljen na jednom sajtu, taj neko znaće unapred da ne može te neke medijske sadržaje da krije po nekim fiokama. Ima slučajeva gde su neki mediji dobili milione, a uradili su nula medijskih sadržaja za taj novac. Po ovom zakonu ne možemo ni da dođemo do tih sadržaja, nema ih ni u izveštajima, a ovako bi to videla cela javnost – kaže Grujić.

Pritisak javnosti će uroditi plodom, smatra Grujić, čak i na vlasnike medija bliskih vlasti. Da od nečeg mora da se krene u promeni zakona, saglasan je i Dragan Đorđević.

Ovo je jedna od inicijativa u celom ovom mozaiku koji rade medijska udruženja da bi promenila pravila. Nema brzog rešenja u ovom trenutku, a nije tačno da građane to ne interesuje. Ovo je samo jedan segment naših inicijativa, ali o tom potom. Sigurno će sa drugim nalazima dati rezultate – navodi Đorđević.

Predstavnica gradske vlasti Pavlina Mihalčenko nije želela da komentariše okolnosti ovogodišnjeg gradskog konkursa, pravdajući se da to nije u domenu Sekretarijata za kulturu i da su oni tehnička služba.

UPSS: Bolje da jedan medij dobije sve pare, ostali bi pisali onda objektivno 

Najveće zamerke na sadašnju praksu deljenja para medijima imao je predstavnik Udruženog pokreta slobodnih stanara Milosav Jukić.

Ovo je mala promena koja neće promeniti ništa. Smatram da mora da se promeni ceo način sufinansiranja. Komisija ocenjuje papiriće i nije transparentna. Mora da bude ocenjeno i kako je neki medij radio u prethodnih godinu dana, pa ne bi dobijali pare tek osnovani mediji. Zašto je odbijen na gradskom konkursu projekat Južnih vesti o partijskom zapošljavanju? – kaže Jukić.

Novac moraju dobijati društveno-odgovorni mediji, a učesnici diskusije složili su se da je dug put do promene Zakona o javnom informisanju i medijima.