Manje zastupljen pol ne znači manje vredan

2116

Odbor za ljudsdka prava Niš najoštrije osuđuje jučerašnje izjave odbornika Srpske radikalne stranke iz Niša, Nikole Savića kojima se vređaju žene i nipodaštava uloga žene u modernom društvu.

Tokom skupštinske rasprave o niškoj Sigurnoj kući, Savić je izneo niz diskriminatornih komentara o ženama (muškarac ravan ženi nije nikakva zaštita; samo muškarac iznad nje može da je zaštiti;  ženska lepota je kapital koji dok žena izgradi karijeru bledi a karijera ne pruža sreću; genetski programirana za produženje vrste…), neprimerenih i neprihvatljivih funkciji koju obavlja i mestu gde je navedeno izrekao. Na sve ovo Predsednik Skupštine grada nije reagovao i zaštitio dostojanstvo i ulogu institucije na čijem  je čelu. Njegova reakcija je usledila tek nakon dodatnog vređanja i omalovažavanja odbornica Dušice Davidović i Milice Štrbo od strane Nikole Savića.

U času kada se u svetu dodeljuje Nobelova nagrada za mir i matematiku ženi,  kada žene svojim radom i zalaganjem  ostvaruju ono što im je kao ljudskim bićima zagarantovano mnogim međunarodnim i domaćim pravnim dokumentima,  u našoj lokalnoj zajednici  se ta ista prava osporavaju gotovo biblijskim propovedima nekoga, kojeg su građani izabrali da u Skupštini grada Niša zastupa interese građanki i građana, bez obzira na njihova lična svojstva.  Iako Zakon o lokalnim izborima, čl.20 predviđa da na izbornoj listi svaki treći kandidat bude onog pola koji je manje zastupljen na listi, u Skupštini grada Niša ima manje odbornica od propisanog minimuma, a  ovakvim  ponašanjem se dodatno osnažuje loše i negostoljubivo okruženje za buduće odbornice, bez obzira na stranačku pripadnost. Smatramo da je ženi, političarki, već dovoljno teško da se uklopi u  stereotipne stavove okoline o tome kako se danas gleda na ženu koja se bavi politikom, i da je izostanak reakcije ostalih odbornica i odbornika Skupštine grada poražavajući, kao i da dodatno otvara prostor  za institucionalizaciju verbalnog i eskalaciju fizičkog nasilja nad ženama. Takođe, obezvređujući ulogu Sigurne kuće kao institucionalne podrške ženama koje su preživele nasilje, direktno se  omalovažava sam sistem pomoći i podrške lokalne zajednice ženama žrtvama naislja, kao i svi dosadašnji napori i dostignuća pojedinki, pojedinca, udruženja građana, kao  i celokupne zajednice.

Još jednom, najoštroije osuđujući ovakvo istupanje nosioca javne funkcije,  sa svim obavezama i odgovornostima prema građankama i građanima, sestrama, ženama, kćerima i majkama, zahtevamo od nadležnih  institucija grada Niša nedvosmislenu javnu osudu.