Koalicija protiv diskriminacije poziva političke partije da podrže Gorana Miletića za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

2062

Koalicija protiv diskriminacije poziva političke partije koje su glasale za Zakon o zabrani diskriminacije da u ponovljenom postupku za izbor Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, podrže Gorana Miletića s obzirom na to da ispunjava sve zakonske uslove i uživa nedvosmislenu podršku manjinskih i organizacija i organizacija za ljudska prava. Istovremeno, smatramo neprihvatljivim zahteve za ispunjavanja novih uslova koji ne postoje u Zakonu o zabrani diskriminacije.
Posle neumesnog dovođenja u pitanje stručnosti Gorana Miletića, broja godina njegovog staža i njegove spremnosti da poštuje Ustav i zakone Republike Srbije, u toku ove nedelje, u javnosti su se pojavili zahtevi za ispunjavanjem uslova koji nisu zahtevani u zakonu. U emisiji „Kažiprst“, emitovanoj 22. februara na RTV B92, Nada Kolundžija, šefica poslaničke grupe „za evropsku Srbiju“ je kao razlog zbog čega vladajuće partije nisu podržale Gorana Miletića navela „nedostatak iskusta u zastupanju pred sudovima“. Koalicija podseća da prema zakonu nije potrebno da Poverenik ima ovakvo iskustvo niti iz zakona proizilazi da će on lično zastupati žrtve pred sudovima u Srbiji, već to mogu činiti zaposleni u stručnoj službi Poverenika.
Koalicija protiv diskriminacije i dalje očekuje da sve partije koje su glasale za Zakon o zabrani diskriminacije podrže kandidata koji ispunjava sve zakonom predvičene uslove i uživa podršku 212 organizacija koje se bave manjinskim i ljudskim pravima, kao i nekoliko saveta nacionalnih manjina. Ne postoji nijedan objektivan razlog za odbijanje partija vladajuće koalicije da podrže ovog kandidata. Takođe, smatramo da izjave da se Goran Miletić „nije svideo“ članovima Odbora za ustavna pitanja i da oko njega „imaju dileme“ ne mogu biti osnov za odbijanje da se podrži ovaj kandidat.
Nakon skandaloznog povlaćenja Zakona o zabrani diskriminacije iz procedure prošle godine, smatramo apsolutno nedopustivim ponovnu opstrukciju mehanizama koji bi trebalo da štite i unapređuju ljudska prava u Srbiji. Istovremeno, nedopustivo je odstustvo reakcije na tekstove u medijima koji su šrili neistine o Zakonu o zabrani diskriminacije, a sada nastoje da diskredituju Gorana Miletića (dnevni list „Kurir“ 19. i 20. februara 2010.).
S obzirom da je zakonom propisana procedura o izboru Poverenika za ravnopravnost ponovo pokrenuta, očekujemo da se na ovu značajnu funkciju izabere osoba koja ispunjava zakonske uslove i koja uživa punu podršku onih zbog kojih je Zakon o zabrani diskriminacije i donesen.

Predlog za izbor Gorana Miletića za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti do sada je podržalo 212 organizacija.

Koaliciju protiv diskriminacije čine: Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Gej-Strejt Alijansa, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, Anti-trafiking centar, Mreža odbora za ljudska prava (CHRIS Network), Udruženje studenata sa hendikepom, Inicijativa za inkluziju „VelikiMali“ i Gayten LGBT.