Hitno dopuniti zakon o zabrani manifestacija neonacističkih i fašističkih udruženja

2107

Koalicija protiv diskriminacije poziva Skupštinu Srbije da usvoji izmene Zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja, kojima bi van zakona bili stavljeni spontani ili organizovani skupovi na kojima se podstiče mržnja, netrpeljivost ili diskriminacija prema LGBT zajednici. Ovakva izmena je posebno važna imajući u vidu pravosnažnu presudu Apelacionog suda u Beogradu kojom su Mladen Obradović i ostali pripadnici pokreta “Obraz” oslobođeni odgovornosti za pripremanje nasilja nad učesnicima Prajda 2010. godine.

Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja je usvojen 2009. godine. U članu 5. ovog zakona, manifestacije, obeležja i simboli su definisani tako da se odnose samo na mržnju, netrpeljivost ili diskriminaciju prema pripadnicima naroda, nacionalne manjine, crkve ili verske zajednice. Zbog ovako nepotpune definicije zakon se ne može primeniti u čestim slučajevima kada se pripadnici organizovanih grupa okupljaju, šire mržnju ili ističu simbole uperene prema pripadnicima LGBT zajednice. Koalicija protiv diskriminacije zahteva da Skupština Srbije ispravi ovu grešku posebno imajući u vidu da posle najnovije oslobađajuće presude za pripremanje nasilja na Prajdu 2010. godine, neće biti utvrđena odgovornost za sve one koji su podsticali mržnju i organizovali nasilje prema građanima Srbije te godine.

Poslanica Skupštine Srbije Marinika Tepić podnela je predlog za izmenu ovog zakona koji je donet 2009. godine. Koalicija protiv diskriminacije smatra da Skupština Srbije mora uvrstiti u dnevni red raspravu o ovoj tački dnevnog reda imajući u vidu posvećenost unapređenju ljudskih prava LGBT zajednice koju su poslanici Skupštine Srbije iskazali u zaključcima zajedničke sednice Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i Odbora za evropske integracije održane u septembru 2016. godine.

Koalicija protiv diskriminacije koju čine: Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, CHRIS – Mreža odbora za ljudska prava, Udruženje studenata sa hendikepom, Gayten LGBT, PRAXIS i Regionalni centar za manjine.