BERLINSKI POBEDNIK NA SLOBODNOJ ZONI!

2069

Na programu festivala naći će se pobednik ovogodišnjeg 66. filmskog festivala u Berlinu, italijanski dokumentarni film, Požar na moru, Đanfranka Rozija. Fantastično kinematografsko ostvarenje skida medijsko-senzacionalističku masku sa najveće tragedije u savremenoj istoriji još od Holokausta i otkriva ljudsku stranu akuelnog izbegličkog problema. Radnja filma smeštena je na italijanskom ostrvu Lampeduza, koje je ’90ih godina postalo metafora najmasovnijeg i najsmrtonosnijeg tranzita stotine hiljada muškaraca, žena i dece ka Evropi. Bez predstavljanja ljudi kroz sumornu statistiku i semantičke konfuzije migrant ili izbeglica, film ostaje fokusiran na tematiku njihove borbe za pravo na slobodu i bolji život.

Posebna filmska poslastica za sve ljubitelje tehnologije, futurizma i digitalnog aktivizma biće i novi dokumentarac kultnog ekcentričnog reditelja Vernera Hercoga. Čujte i počujte: Maštarije o novom konektovanom svetu postavlja publiku pred pitanje: Kakav je i koliki egzistencijlni uticaj robitike, interneta stvari (Internet of Things) i veštacke inteligencije na život čoveka? Društvo danas zavisi od interneta u skoro svakom pogledu, ali retko kada zaista zastanemo da preispitamo njegovu beskonačnost, svemogućnost i nezaustavljivu omniprisutnost. Svoje istraživanje našeg ubrzanog online života u kojem smo svi povezani, autor dokumentuje pričama različitih čudnih i zabavnih pojedinaca – od tehnoloških pionira poput Elona Maska, do žrtava radijacije wi-fi uređaja, čije anegdote i iskustva prikazuju kompleksnu sliku našeg vrlog novog sveta.

Novi film Li Tamahorija o porodičnom rivalstvu i pomirenju – Patrijarh, smeštena je u 60-te godine ruralnog Novog Zelanda. Zasnovan na romanu Bulibaša: Kralj cigana, najpoznatijeg maorskog pisca sadašnjice Vitija Ihimaerija, film predstavlja porodice Mahana i Paeta, zakletih neprijatelja i poslovnih rivala. Četrnaestogodišnji Simeon, najmlađi sin Mahana, postaće simbol generacijske borbe i suprostavljanja tvrdoj tradiciji Maora. On će, na pragu svog odrastanja, otkriti tajnu koja stoji iza duge plemenske netrpeljivosti i suprotstaviti se glavama svoje porodice i tradicionalnim vrednostima Maora.

Sa ovogodišnjeg filmskog festivala u Berlinu, na program Slobodne Zone stiže i film Ljubavnici i despot, priča o mladom ljubavnom paru – reditelju Šin Sang-Oku i glumici Čoi Eun-Hee, Orsonu Velsu i Riti Hejvort Južne Koreje ‘70ih godina prošlog veka. Istovremeno, ovaj dokumentarac je i insajderska priča o ozloglašenom Kim Džong-Ilu, čoveku kojeg je svet do sada poznavao (samo) kao nemilosrdnog severnokorejskog diktatora, ugnjetavača ljudskih prava i najvećeg ljubitelja Henesi konjaka na svetu. U trenutku njene najveće popularnosti, tajni agenti u Hong-kongu kidnapuju Čoi naredbom Kim Džong-Ila. Tražeći Čoi, Šin i sam biva kidnapovan.

Britanski film Sing street vratiće nas u zlatne osamdesete godine, rokenrol i makar na kratko podsetiti na uticaj muzike novog talasa na tada jugoslovensku omladinu. Odlično coming of age ostvarenje je ujedno i mjuzikl sa neverovatnim originalnim soundtrackom. Sing Street prati Konora, četrnaestogodišnjaka koji beg od svojih roditelja pred razvodom i uobičajenih tinejdžerskih problema, vidi u misterioznoj, lepoj i uber kul devojčici Rafini. Da bi je osvojio, poziva je da bude glavna zvezda spotova njegovog benda. Postoji samo jedan problem: taj bend ne postoji… još uvek.

Doku-triler Zero days o našem svetu u vreme sajber rata, po prvi put nam prikazuje kompletnu priču o kompjuterskom virusu Stuxnet, poznatnog i kao Crv zbog mogućnosti da prelazi sa jednog računara na drugi kroz softverske rupe koje pravi. Stuxnet je virus kreiran zajedničkim snagama Sjedninjenih Američkih Država i Izraela sa namerom da se kompletno uništi centralni deo iranskih nuklearnih postrojenja, a koji se kasnije proširio i van svoje primarne mete. Bez nepotrebnog ulaska u tehničke detalje, ovaj dokumentarac nam ekskluzivno otkriva brojne intrige u koje su umešane Centralna obaveštajna agenija (CIA), vojska SAD-a, izraelska agencija Mossad, masovna špijunaža, ubistva i nove generacije sajber oružja čija se destruktivna moć može porediti jedino sa nuklearnim ratom.

Na 12. Slobodnoj Zoni predstavićemo i dobitnika ovogodišnje Glavne nagrade u selekciji Izvestan pogled u Kanu, Najsrećniji dan u životu Olija Makija. Neodoljivo šarmantan prvenac Juha Kvosmanena, sniman u crno-beloj tehnici, duhovita je drama inspirisana istorijskim obračunom finskog boksera Olija Makija i američkog šampiona Dejvija Mura u Helsinkiju 1962. godine. Oli je momak sa sela i sve je spremno za njegovu pobedu, sve što treba da uradi je da izgubi višak kilograma i usredsredi se na meč. Međutim, Oli se zaljubljuje.

Festival svečano otvara film Neruda čileanskog reditelja Pabla Laraina projekcijom u bioskopu Vilin Grad 10. novembra, a karte za otvaranje mogu se kupiti na biletarnici bioskopa Vilin Grad.

Program festivala

 Dobro došli u Slobodnu  Zonu!