Fašistički simbol na spomeniku Šabanu Bajramoviću u Nišu

2143

Antifašistički kolektiv Niš (AFKN), koji čine: Centar za razvoj civilnih resursa/Alternativni kulturni centar (CRCR/AKC), Centar lokalne demokratije (LDA), Odbor za ljudska prava Niš (Odbor) i Ženski prostor, traži hitnu reakciju nadležnih organa u Nišu na pojavljivanje fašističkog simbola (kukastog krsta) na spomeniku Šabanu Bajramoviću na niškom keju.

U noći između 10. i 11. novembra, na pomenutom spomeniku je ispisan kukasti krst koji je jutros osvanuo i ostao bez reakcije nadležnih organa. AFKN je obavestio lokalne medije o ovom incidentu koji su tokom prepodneva izašli na lice mesta. Ovaj izgred se desio samo jedan dan nakon obeležavanja 09. novembra (Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma) kada je od strane AFKN-a javnosti i nadležim organima još jednom skrenuta pažnja na postojanje neonacističkih grupacija u Nišu i na njihove učestale napade na aktiviste i aktivistkinje kao i na prostorije organizacija civilnog društva, posebno na Alternativni kulturni centar (AKC).

U cilju trajnog rešavanja problema nasilja na nivou cele Srbije, AFKN iz Niša zahteva brze reakcije policije i tužilaštva i skreće pažnju da u većini gradova u Srbiji, policija i tužilaštvo ili ne reaguju na ove napade ili su reakcije nedovoljne da jasno ukažu na kažnjivost ovakvih incidenata.

Za više informacija:

· Dario Milenković 064/3835413 (CRCR/AKC)
· Dragan Đorđević 069/4466982 (Odbor)
· Milena Ćelić 064/2036045 (LDA)
· Vera Kurtić 063/463067 (Ženski prostor)