Država ne sme da kapitulira pred pretnjama nasiljem

1965

Organizacioni odbor Povorke ponosa najoštrije osuđuje orkestriranu kampanju protiv Povorke ponosa, koja je juće otpočela u pojedinim dnevnim listovima i na televizijskim stanicama. Krajnje je neprihvatljivo da bezbednosne službe na ovako neodgovoran način plasiraju u medije informacije, koje za jedini cilj imaju zastrašivanje javnosti od sukoba na ulicama Beograda.

Koji god da je centar interesno-političke moći to pokrenuo, Organizacioni odbor poručuje da strah neće pobediti, kao i da država ne sme kapitulirati. Predstavnici Organizacionog odbora su juće održali i sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, koji je još jednom potvrdio da će MUP učiniti sve što je u njenoj moći da se Povorka zaštiti, kao i da će biti angažovane do sada nevičene mere bezbednosti.

Pitanje Povorke ponosa je, sasvim izvesno, proteklih dana prevazišlo pitanje LGBT prava. Vlada Srbije i svi državni organi moraju shvatiti da su oči međunarodne zajednice uprte u Beograd, i da bi eventualno nasilje ili zabrana skupa izazvali ozbiljne posledice u aktuelnim nastojanjima evropskih integracija, pogotovo u težnjama da Srbija ispuni preostale zahteve koje joj stoje na Mapi puta ka bezviznom režimu u šengen zoni.

Moramo svi zajedno da se zapitamo koja ozbiljna država može da ustukne pred šačicom dobro poznatih nasilničkih grupa, kakva je to država koja nije spremna da diskriminisanoj grupi osigura Ustavno pravo na miran skup i time stane u zaštitu sopstvenog ustavnog poretka. Zato smo uvereni da će kompletan sastav Vlade Srbije prepoznati ovaj veoma osetljiv momenat, kao i da će pojedini ministri i ličnim prisustvom u Povorci pokazati da je zaštita bezbednosti i ličnog integriteta svake građanke i građanina apsolutni prioritet.

Odgovornost organizatora Povorke ponosa jeste da se stara o tome da se okupljeni ponašaju u skladu sa svim zakonskim i moralnim normama, a svaki eventualni atak na Povorku mora preventivno biti sprečeno, a nasilni namernici najodlučnije sankcionisani.

Vidimo se u nedelju, 20. septembra u 11 časova na Platou. Prošetaćemo našim gradom, jer je vreme za ravnopravnost.