Budimo InformisaNi

2041

Projekat “InformisaNi” Odbora za ljudska prava osmišljen je da uključi građane Niša u proces definisanja javnog interesa u oblasti informisanja na lokalnom  nivou. Jedan od načina da dođemo do saznanja kako građani Niša vide javno informisanje na lokalu, da li su zadovoljni izveštavanjem lokalnih medija i o kojim temama misle da ti mediji treba da izveštavaju, naročito u programima koje grad finansira javnim novcem je i razgovor sa građanima Niša i realizacija istraživanja. 

Aktivisti i volonteri Odbora za ljudska prava Niš su u petak 21. decembra 2018. godine, u Obrenovićevoj ulici na platou ispred TPC „Kalča“ u Nišu organizovali akciju predstavljanja projekta „InformisaNI“ i anketiranja građana. Jedan od ciljeva akcije bio je i da se kroz razgovor sa građanima i popunjavanjem anketnih upitnika, dobije više informacija o  tome koliko su građani upoznati sa projektnim sufinansiranjem medijskih  sadržaja od javnog interesa, da li su i kako uključeni u definisanje tema od javnog interesa u javnom informisanju. Ovo je takođe bila i prilika da se građani dodatno informišu i upoznaju sa samim procesom kreiranja medijskih sadržaja od javnog interesa u lokalnim medijima koji se  finansiranim njihovim novcem. Odgovori prikupljeni popunjavanjem  anktenih upitnika biće sastavni deo istraživanja koje se sprovodi u okviru realizacije ove inicijative.

Projekat “InformisaNI” se realizuje u okviru programa podrške: „Kaži/traži šta te zanima“ koji izvode Nezavisno udruženje novinara SrbijeBalkanska istraživačka mreža i Slavko Ćuruvija fondacija, u okviru projekta „Javni novac za javni interes“koji finansira Evropska unija.