Antifašistički kolektiv Niš – 9. novembar 2010.

2007

Antifašistički kolektiv Niš koji čine: Centar za razvoj civilnih resursa (CRCR/AKC), Centar lokalne demokratije (LDA), Odbor za ljudska prava Niš (Odbor), Yurom centar i Ženski prostor je u Nišu obeležio 09. novembar, Međunarodni dan borbe protiv fašizma u cilju odavanja počasti žrtvama progona tokom Kristalne noći 9.11.1938., žrtvama Holokausta i svim žrtvama fašizma.

U sklopu obeležavanja 09. novembra, održana je press konferencija u Media centru, na kojoj su govorili Dario Milenković ispred CRCR-a, Vera Kurtić ispred Ženskog prostora, Dragan Đorđević ispred Odbora i Ana Popović ispred LDA.

Nakon konferencije, mnogi aktivisti/kinje su uzeli učešća u uličnoj akciji u glavnoj pešačkoj ulici ispred tržnog centra „Kalča“, gde je postavljen Zid Srama na kome su građani/ke mogli da ostave svoju poruku vezanu za govor mržnje i zločine iz mržnje. Antifašistički kolektiv Niš je na ovaj simboličan način želeo da potseti javnost na antifašističko nasleđe u Srbiji koje se danas relativizuje istorijskim revizionizmom, dok smo sa druge strane svedoci pojavljivanja i nesmetanog delovanja raznih neofašističkih gurpa širom zemlje pa tako I u Nišu.

Konkretno, ukazano je na kontuniurane napade na aktiviste civilnog društva a posebno na Centar za razvoj civilnih resursa i Alternativni kulturni centar čiji su aktivisti i prostorije više puta bili meta napada niških neonacista a ni jedan od ovih napada nije procesuiran i kažnjen od strane nadležnih organa. U ovom kontekstu Kolektiv je pozvao nadležne da ne ignorišu ovakve pojave i otpočnu sa primenom zakona. Takođe, najavljena je kontinuirana akcija “čišćenja” niških fasada od poruka koje šire govor mržnje i grafita koji sadrže fašističke simbole. Ova akcija će se sprovoditi do kraja tekuće godine a poziv da se uključe je upućen prestavnicima gradskih opština kao i svim građanima i građankama Niša.

[td_video_youtube playlist_title=”” playlist_yt=”LcR0nzkZdlk,IDmLO_TUScg,_kaQBUuArWo” playlist_auto_play=”0″]