Antifašistički kolektiv Niš – 21. mart 2011.

2021

U sklopu obeležavanja 21. marta, Međunarodnog dana eliminacije svih oblika rasne diskriminacije, članice Antifašističkog kolektiva iz Niša koji čine: Centar za razvoj civilnih resursa (CRCR/AKC), Centar lokalne demokratije (LDA), Odbor za ljudska prava Niš (Odbor), Yurom centar i Ženski prostor  održale su press konferenciju u Medija centru na kojoj su govorili Eva Dinić ispred CRCR-a, Vera Kurtić ispred Ženskog prostora, Dragan Đorđević ispred Odbora i Osman Balić ispred Yurom centra.

Nakon press konferencije, aktivisti Antifašističkog kolektiva su, sa početkom u 13 sati, na Keju pored spomenika Šabanu Bajramoviću realizovali performans pod nazivom “EHO” i akciju podele štampanog materijala građanima Niša. Samim performansom Antifaštički kolektiv je na ovaj simboličan način želeo da podseti građane na ne tako davni 21. mart 1960. godine kada je u Južnoafričkoj Republici ubijeno 69 ljudi koji su mirno demonstrirali protiv aparthejda.

U Srbiji  je prisutan govor mržnje, i svakodnevno se suočavamo sa neadekvatnom prevencijom i nekažnjavanjem rasno motivisanog nasilja i drugih oblika rasne diskriminacije. S druge strane još uvek ne postoji sveobuhvatan i delotvoran  sistem afirmativne akcije u cilju uspostavljanja jednakosti u društvu.