2. Filmski festival SLOBODNA ZONA

2077

19. novembra, projekcijom filma „Novi svet“ zatvoren je 2. filmski festival SLOBODNA ZONA u organizaciji Kulturnog centra REX. U okviru festivala je prikazano 14 dugometražnih (igranih i dokumentarnih) filmova o drustveno- političkim aktuelnostima današnjice, širom sveta.

Pod sloganom „Ovi filmovi neće promenitit svet. Svet menjaju gledaoci ovih filmova“, SLOBODNA ZONA predstavlja borbu za kulturni identitet, protiv siromaštva, za dostojanstvo života i osnovnu ljudskost, sada u punom jeku i u svetu i kod nas, borbu koja se najbolje može izraziti kroz jasan umetnički angažman.

Tokom 5 dana festivala u Dvorani Kulturnog centra Beograda, publika je imala priliku da vidi Zaboravljenu zemlju, dobitnika Zlatne kamere za najbolji debitantski film na Kanskom festivalu, omnibus Sva izgubljena deca sjajnih režisera (Spike Lee, John Woo, Ridley Scott, Emir Kusturica i dr.) koji prati sudbinu dece na marginama današnjeg sveta, Hamburšku ćeliju koja prati događaje koji su doveli do teroristićkog napada 11. septembra kroz životnu priču jednog od pilota-samoubica, Američko pomračenje koji istražuje tatktike kontrole demokratskih procesa i ućutkivanja politićkog nezadovoljstva, od režisera Eminemovih spotova….Festival je zatvoren projekcijom ovogodišnjeg kandidata za oskara- Novi svet Terrence Malick-a govori o susretu evropske sa kulturom američkih Indijanaca, inspirisan legendom o ljubavi između engleskog kapetana i domorodačke princeze (Collin Farrel, Christopher Plummer, Christian Bale).

Festival su otvorili Biljana Srbljanović i selektor festivala Marko Popović.

Sav prihod od prodatih ulaznica je namenjen izgradnji Sigurne kuće za žene i decu žrtve nasilja u Beogradu.

Nakon uspešnog beogradskog izdanja, SLOBODNA ZONA kreće na turneju po Srbiji, a niška publika će imati prilliku da vidi izbor filmova sa beogradskog festivala početkom marta sledeće godine, u organizaciji Odbora za ljudska prava Niš i Kulturnog centra REX.