Konstituisan Savet za pravdu po meri čoveka u Višem sudu u Nišu: Unapređenje pravde i dostupnosti pravosuđa

17

Viši sud Niš 07.05.2024.

Dana 12.04.2024. godine, u saradnji sa Forumom sudija Srbije, u Višem sudu u Nišu, konstituisan je Savet za pravdu po meri čoveka. Ova važna inicijativa proistekla je iz USAID projekta „Pravda za sve“ i za osnovni cilj ima unapređenje transparentnosti pravosuđa i približavanje rada pravosudnih institucija građanima. 

Savet za pravdu po meri čoveka sastavljen je od predstavnika pravosuđa, Centra za socijalni rad, Odbora za ljudska prava, lokalnih udruženja građana i nevladinih organizacija. Glavna uloga Saveta je prepoznavanje potreba za unapređenjem pravde i prava građana, unapređenje sistema pravne pomoći i omogućavanje generalne dostupnosti pravde i pravosuđa građanima.

Osnovni princip rada Saveta podrazumevaće proaktivni pristup i saradnju predstavnika različitih institucija. Kao odgovor na potrebe ranjivih i marginalizovanih grupa građana, Savet će raditi na uspostavljanju bolje komunikacije između pravosudnih institucija, kao i drugih institucija i nevladinih organizacija.

Nova inicijativa nastaje kao proširenje uspešnih aktivnosti, koje su prethodno realizovane u okviru projekta „Otvorena vrata pravosuđa“ i predstavlja novi standard u podizanju svesti o važnosti pravnih pitanja i zaštite ljudskih prava.