15 GODINA SLOBODNE ZONE

2175
Slobodna Zona Radio

Drugačije perspektive dobro poznatih tema i problema, pitanja sazrevanja i identiteta sa kojima se suočavaju pripadnici kako balkanskih tako i svetskih zajednica, nova filmska istraživanja, duge, argumentovane i uzbudljive diskusije, rad sa mladima, turneje po gradovima Srbije, obeležile su proteklih petnaest godina postojanja filmskog festivala “Slobodna zona”. Šta o jubileju i atmosferi festivala kažu selektori i članovi tima – Rajko Petrović, Branka Pavlović, Ivan Milenković i Ivan Bakrač.

Rajko Petrović, Branka Pavlović, Ivan Milenković i Ivan Bakrač
Photo by KUPEK

Doživjeti 15-tu ogromna je stvar ako iza sebe nemate podršku institucija koje bi tu podršku morale pružati. A morale bi jer se bavite važnim pitanjima ljudskih prava, jer propitujete odnose moći, jer edukujete… Morale bi štošta ali ne rade ali to nije razlog za apatičnost. Naprotiv. “Slobodna zona” je poput KUPEK-a, ili bolje reći KUPEK je poput “Slobodne zone”. Naviknuti smo na takvo stanje ali se ne mirimo sa tim.
Zato smo u ovom 252. izdanju ugostili Rajka Petrovića, srce, dušu i lopatu festivala sa kojim smo pričali o značaju festivala, o značajnim gostima i temama koje pokreću.
Na ovogodišnjoj “Slobodnoj zoni” publika će moći pogledati i film “Tusta”, Andreja Korovljeva, a u ovom KUPEK-u, zahvaljujući našem drugu Samiru Čuliću, koji je Andreja snimio nakon sarajevske premijere, slušamo i autora filma o Tusti.

https://www.mixcloud.com/dejankozul/kupek-252-rajko-petrović-andrej-korovljev-decenija-i-po-slobodne-zone/
KUPEK 252, Rajko Petrović, Andrej Korovljev, Decenija i po Slobodne zone