Šesto veče 10. jubilarnog filmskog festivala Slobodna zona

2163

Poslednje, šeste  večeri, 10. jubilarnog filmskog festivala Slobodna zona u Nišu, publika će imati prilike da odgleda dva igrana filma.

U sredu, 12. novembra, od 19h, u Niškom kulturnom centru biće održana projekcija igranog filma Žirafada, reditelja Rani Masala. Film je snimjen u Francusokoj, Palestini i Italiji.

Sinopsis
Jasin je veterinar jedinog preostalog zoološkog vrta na palestinskoj Zapadnoj obali. On živi sam, sa svojim desetogodišnjim sinom Zijadom. Dečak je razvio posebnu vezu sa dve žirafe u zoološkom vrtu. Izgeda da je on jedini sa kime one mogu da komuniciraju. Posle bombardovanja tog regiona, muška žirafa umire. Rita, ženka žirafe, neće preživeti ako joj veterinar ne nađe novog partnera. Jedini zoo vrt koji možda ima odgovarajuću žirafu nalazi se u Tel Avivu.

O reditelju
Rani Masala je francuski reditelj palestinskog i egipatskog porekla. Studirao je političke nauke u Bostonu i Parizu pre nego što je počeo da radi za produkcijsku kuću Misr International Films. Bio je zadužen kao asistent nekolicini reditelja, izmedju ostalih i Rašidu Bušarebu. Njegov kratki film, Elvis od Nazareta iz 2012. godine osvojio je Unifrance specijalnu nagradu u Kanu. Žirafa je njegov debitantski dugometražni igrani film.

Reč kritike
„Masalin debi je privlačan i zaogrnut prijatnom nežnošću koja ga čini idealnim za edukativne svrhe i male ekrane.“ Džej Vajzberg, Varajeti

Festivali i nagrade
Međunarodni filmski festival u Kanu, 2013.
Međunarodni filmski festival u Torontu, 2013.
Međunarodni filmski festival u Abu Dabiju, 2014.

Produkcija
Pyramidefilms

Nakon završetka filma Žirafada,  publika će od 21h, imati prilike da odgleda projekciju igranog filma Pleme, reditelja Miroslava Slabošpitski.

Sinopsis
Gluvonemi tinejdžer odlazi u specijalizovani internat gde, kako bi preživeo, postaje deo Plemena, okrutne organizacije koju vode ostali učenici. Njegova ljubav prema jednoj od konkubina grupe će ga protiv njegove volje odvesti u kršenje nepisanih pravila unutar hijerarhije Plemena.

O reditelju
Rođen u Kijevu, 1974, Miroslav Slabošpicki je diplomirao režiju na Katedri za pozorište i umetnost Univerziteta u Kijevu. Radio je u filmskim studijijma u Kijevu (Dovženko studio) i u Sankt Petersburgu u Lenfilm studiju. Radio je kao scenarista na brojnim TV filmovima koji su višestruko nagrađivani.

Reč kritike
„Pleme je kinematografsko dostignuće bez presedana.“ Erik Kon, Indivajer
„Jedan od onih retkih filmova za koje ne možete da verujete da postoji, koji demonstrira da film još uvek drži par kečeva u rukavu.“ Džonatan Romni, Filmkoment

Nagrade i festivali
Grann Pri u selekciji Nedelja kritike, Međunarodni filmski festival u Kanu, 2014.
Gran Pri, Specijalna nagrada za reditelja, Međunarodni filmski festival u Mosvki – Tarkovsky Festival, 2014.
Motovun Propeler nagrada za najbolji film, Međunarodni filmski festival u Motovunu, 2014.

Produkcija
Garmata film production

Zvanični vebsajt
www.alphaviolet.com

VIDIMO SE U SLOBODNOJ ZONI !