Peto veče 10. filmskog festivala Slobodna zona

2133

Pete večeri 10. jubilarnog izdanja Slobodne zone u Nišu gledaoci će imati prilike da odgledaju dokumentarni film Ne ostavljaj me reditelja Sabin Lub Bakera i Nils van Koevordena  kao i igrani film Timbuktu, reditelja Abderahmana Sisako.

U utorak, 11. novembra, od 19h, u sali Niškog kulturnog centra  biće projekcija filma Ne ostavljaj me. Ovaj dokumentarni film snimljen je u Belgiji i Holandiji.

Sinopsis
Tragikomična oda posvećena neuspehu i smeštena u selo na ivici Belgije. Bob (Flamanac) i Marsel (Valonac) dele samoću, neobičan smisao za humor i žeđ za alkoholom. Bob je penzionisani stočar koji voli svoju slobodu i šumu, dok Marsel pokušava da održi kontakt sa porodicom koji gubi. Vreme sporo prolazi u valonskoj provinciji. Na sreću, tu su drva za cepanje i lepljivi papir za muve koji mora da se menja, kao i povremeni odlasci kod zubara. Ostalo vreme provedeno je u opijanju. Prijatelji su se dogovorili da je samoubistvo najbolji izlaz iz beznadežne situacije, u slučaju da postane gore nego što već jeste. U tom slučaju, odabrali su savršeno mesto za izvršenje – ispod Bobovog drveta zivota.

O rediteljima
Nils van Koeverden, rođen je 1984. u Holandiji, gde je diplomirao na Holandskoj filmskoj i televizijskoj akademiji u Amsterdamu. Njegov film Lukomir – Six Months Off (2010) o izolovanom planinskom selu u Bosni i Hercegovini dobio je VPRO (bivsa Joris Ivens nagrada) nagradu za najbolji diplomski dokumentarni film na festivalu IDFA u Amsterdamu.
Sabin Lub Baker je rođena 1978. u Holandiji, a studirala je u Brazilu i Holandiji. Dok je studirala političke nauke postala je zainteresovana za Bliski istok. Nakon diplomiranja snimila je svoj prvi dugometražni dokumentarni film Shout! 2010. koji je nastao u Siriji i na Golanskoj visoravni. Ko-reditelj filma bila je Ester Guld. U filmografiju Sabin Lub Baker se ubrajaju i tri pedesetominutna dokumentarca rađena za holandski nacionalni dokumentarni program.

Reč kritike
“Da je Džim Džarmuš odlučio da pravi film o dva prijatelja alkoholičara u šumi, verovatno bi izgledao slično holandskom dokumentarcu Ne ostavljaj me.” Erik Kon, Indivajer

Festivali i nagrade
Najbolja montaža u kategoriji dokumentarnog filma, Međunarodni filmski festival u Njujorku – Tribeca, 2014.
Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu – IDFA 2014.
Međunarodni filmski festival u Torontu – Hot Docs, 2014.

Zvanični vebsajt:
www.pvhfilm.nl

Nakon projekcije ovog dokumentarca, iste večeri, od 21h, gledaoci će imati prilike da odgledaju igrani film Timbuktu. Ovaj igrani film snimljen je u Mauritaniji.

Sinopsis
Nedaleko od Timbuktua, sada pod upravom verskih fundamentalista, Kidane živi miroljubivo među dinama sa svojom ženom Satimom, ćerkom Tojom i Isanom, njihovim dvanaestogodišnjim pastirom. U gradu meštani pate, nemoćni pod režimom terora koji im je nametnut od strane Džihadista koji su odlučni da strogo kontrolišu njihovu veru. Zabranjeni su muzika, smeh, cigarete, čak i fudbal. Žene su postale senke, ali se opiru sa dostojanstvom. Svaki dan, novi improvizani sud izriče drakonske i apsurdne kazne. Kidane i njegova porodica su, naizgled, pošteđeni haosa koji nadvladava u Timbuktuu. Ali njihova sudbina se menja kada Kidane slučajno ubija Amadua, ribara koji je zaklao njegovu voljenu kravu, GPS. Kidane je primoran da se suoči sa novim zakonima stranih okupatora.

O reditelju
Abderahman Sisoko (rodjen 1961 u Kifi, Mauritanija) odrastao je u Maliju. Diplomirao je na Gerasimovom institutu za kinematografiju (VGIK) u Moskvi, gde je živeo preko deset godina. Njegovi filmovi su redovni na međunarodnim festivalima, uključujući i Kan. Njegova rana filmografija uključuje Igru, Oktobar, Kamila i plutajući štapovi kao i dugometražne filmove Život na zemlji i Čekajuci sreću koji je prikazan u kategoriji Izvestan pogled u Kanu i na festivalu u Karlovim Varima. Timbuktu se ove godine našao u konkurenciji za prestižnu Zlatnu palmu u Kanu.

Reč kritike
„Abderahman Sisoko više ne može da se nazove jednim od najvećih afričkih režisera našeg doba; on je postao, jednostavno, jedan od najvećih režisera našeg vremena.“ Džej Vajzberg, Varajeti

Festivali i nagrade
Zvanična selekcija, Međunarodni filmski festival u Kanu, 2014.
Međunarodni filmski festival u Torontu, 2014.
Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima, 2014.

Zvanična vebsajt:
http://en.unifrance.org/movie/37406/timbuktu

VIDIMO SE U SLOBODNOJ ZONI !