Završeno prvo veče filmskog festivala “Slobodna zona” u Nišu

8508

Pod sloganom “PREKO CRTE”, u sredu, 25. maja sa početkom u 19.30h, počeo je filmski festival Slobodna Zona, u organizaciji Odbora za ljudska prava Niš i Niškog kulturnog centra.

Festival su otvorili Dejan Dabić, urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra, i Jelena Petrović, asistent koordinatora Odbora za ljudska prava Niš.

Prve večeri festivala, gledaoci su imali prilike da pogledaju film “Svet po Jonu B.”, koji prikazuje šezdesetdvogodišnjeg beskućnika u Bukureštu koji je tokom sedamdesetih počeo da pravi kolaže koje naziva “moji filmovi”. Ovaj film je istinita priča o pravom umetniku koji je živeo na margini društva stvarajući umetnost u pravom smislu te reči – umetnost za sebe.

Drugi film bio je “Nevidljive”, film sedamnaestogodišnjeg Nikole Polića, nastao kao rezultat projekta SLOBODNA ZONA JUNIOR, koji u fokus stavlja žene na koje smo svi zaboravili. Posle višemesečnog istraživanja i upoznavanja sa svetom seksualnih radnica, Nikola je snimio svoj prvi dokumentarni film.

Svi gledaoci koji prisustvuju festivalu imaju mogućnost da glasaju za film koji im se najviše dopao, i dva filma koja budu imala najviše glasova biće reprizno prikazana u subotu, 28. maja. Lokalni partneri Odbora u realizaciji Slobodne zone su Niški kulturni centar, Južne vesti i TV5.