Završeno peto niško izdanje “Slobodne zone”

11889

Pod sloganom “PREKO CRTE”, počeo je filmski festival Slobodna Zona u Nišu, u trajanju od 25. – 28. maja, u organizaciji Odbora za ljudska prava Niš i Niškog kulturnog centra.

Ovogodišnji festival posetilo je preko 500 ljudi, a niška publika je imala prilike da pogleda 5 filmska ostvarenja:

– Film “I ja sam tu” Antonia Nahara i Alvara Pastora, koji je dobitnik nagrade publike na Filmskom festivalu u Roterdamu, 2010., Filmskog festivala u Sandensu, 2010. godine, nagrade Zlatni iris na Filmskom festivalu u Briselu, 2010. godine i nagrade Srebrna školjka za najbolju mušku i za najbolju žensku ulogu na Filmskom festivalu u San Sebastijanu, 2009. godine.
– Film : „Nevidljive“ sedamnaestogodišnjeg Nikole Polića, nastao kao rezultat projekta SLOBODNA ZONA JUNIOR, koji u fokus stavlja žene na koje smo svi zaboravili
– Film: “Odavde do večnosti” Mihaela Madsena dobitnik je nagrade  Gran Pri festivala  Visions du Reel u Nionu 2010. godine i nagrade publike na CPH:DOX, festivalu dokumentarnog filma u Kopenhagenu, 2009. godine.
–  Film: “Simfonija Kinšase” Martina Baera i Klausa Višmana dobitnik je nagrade na Festivalu filma i muzike u Jeheonu 2010. godine, i nagrade publike na Festivalu nemačkog filma 2010. godine
– Film: „Svet po Jonu B.“ Aleksander Nanau, dobitnik je nagrada za najbolji dokumentarni film sa prostora Balkana na Filmskom festivalu Dokufest 2010. u Prizrenu, Filmskog festivala Visions du Reel u Nionu, 2010. godine, i Festivala HotDocs u Torontu, 2010. godine.

Ove godine, gledaoci su imali mogućnost da glasaju za film koji im se najviše dopao, i dva izabrana filma sa najviše glasova reprizno su prikazana u subotu, 28. maja, a to su filmovi: “Svet po Jonu B.”, i “I ja sam tu”.

Organizatori festivala Odbor za ljudska prava Niš, Niški kulturni centar i Kulturni centar REX iz Beograda žele da se zahvale svima koji su učestvovali i pomogli realizaciju SLOBODNE ZONE:

-Medijskim pokroviteljima: TV5 Niš, Južnim vestima, Narodnim novinama kao i ostalim medijima na praćenju i podršci
-Niškoj publici

Vidimo se sledeće godine u SLOBODNOJ ZONI!

(Tim Slobodne zone u Nišu: Dragan Đorđević, Jelena Petrović, Dejan Dabić, Milan Krstev, Igor Zmitrovich, Lina Kitić, Goran Bojković)