Završen filmski festival Slobodna zona

2137

Filmski festival Slobodna zona koji je održan u organizaciji Odbora za ljudska prava Niš i Niškog kulturnog centra, završen je u sredu, 11. juna, projekcijom dokumentarnog filma Duh 45-te. Deveta po redu Turneja Slobodne zone održaće se u preko 40 gradova Srbije. Posetioci projekcija će tokom aprila, maja i juna imati priliku da vide izbor od 7 filmova koje je beogradska publika izglasala za najbolje na poslednjem, devetom izdanju festivala, koji je u novembru 2013. godine posetilo više od 17 000 gledalaca.

Dokumentarni film Duh 45-te, režisera Ken Louč-a, u trajanju od 94 minuta, snimjen u Velikoj Britaniji 2013. godine. Film govori o 1945. godini koja je bila ključna u britanskoj istoriji. Jedinstvo koje je vodilo Britaniju kroz rat, zajedno sa gorkim uspomenama na međuratne godine, dovodi do vizije boljeg društva. Većina se nadala da će taj Duh vremena biti čuvar britanskog naroda. Reditelj Ken Louč je koristio snimke britanskih regionalnih i nacionalnih arhiva, uključujući zvučne zapise i savremene intervjue, da bi stvorio bogat društveni i politički narativ. Ovaj film teži da rasvetli i proslavi period jedinstvenog duha zajedništva u Velikoj Britaniji koji, uprkos udarcima koje trpi dugi niz godina, još uvek može biti revitalizovan.

Ovaj dokumentarni film nagrađivan je na  Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, 2013.; Međunarodnom filmskom festivalu u Šefildu, 2013. ; Međunarodnom  filmskom festivalu u Melburnu, 2013.

Podsećamo da će Slobodna zona u saradnji sa medijskom kućom MTV i dnevnim novinama 24 sata dodeliti i Nagradu za publiku! Nagrade se dodeljuju autorima ili autorkama najbolje kritike/recenzije/kratkog eseja o jednom od filmova sa programaTurneje. Kratku recenziju ili osvrt na film u slobodnoj formi, ne dužoj od 3000 karaktera, zajedno sa kontakt podacima, tokom trajanja Turneje zainteresovani mogu poslati na email adresu: recenzija@freezonebelgrade.org   Rok za slanje radova je 20. jun 2014. godine!

S obzirom na to da je ulaz za projekcije filmova ove Slobodne zone u Nišu bio humanitarnog karaktera, tim Slobodne zone zahvaljuje se svim građanima koji su ovom prilikom poslali SMS na broj 1003 i time pomogli ugroženim porodicama u poplavljenim područjima Srbije.