Stolice u paru

2572

U nameri da se dodatno skrene pažnja izabranim predstavnicima vlasti  i donosiocima odluka u Nišu na sistemsku diskriminaciju kojoj su izloženi naši sugrađani sa invaliditetom, 15. juna 2018. godine na platou ispred TP Centra Kalča  u pešačkoj zoni, organizovana je akcija pod nazivom „Stolice u paru“.

Predstavnici udruženja osoba sa invaliditetom iz Niša, mladi članovi udruženja su tom prilikom i u neposrednom razgovoru sa odbornicima Skupštine grada, predsednicima gradskih opština i građanima Niša, dodatno informisali predstavnike lokalnih vlasti i građane o svakodnevnim izazovima  sa kojima se susreću, a pre svega o problemu postojanja arhitektonskih barijera i nepristupačnog i nedostupnog okruženja u Nišu.

Ovo je takođe bila prilika da se ponovo ukazaže   na odgovornost predstavnika lokalnih vlasti za poštovanje ljudskih prava svih građana/ki, bez obzira na njihovo lično svojstvo, kao i primenu zakona i propisa u punom kapacitetu.„Stolice u paru“ je jedna od aktivnosti u okviru kampanje javnog zagovaranja  pod nazivom „Zajedno za pristupačnost“  koja ima za cilj usvajanje  budžetskue odluke u budžetu za 2019. godinu,  kojom će se izdvojiti sredstva da se izgrade, poprave i nameste pristupne rampe, liftovi i platforme u niškim osnovnim i srednjim školama.

Akciju „Stolice u paru“  zajedno su organizovali Odbor za ljudska prava Niš, Udruženje distrofičara Niša, Centar za samostalan život invalida Niš, Niško udruženje studenata sa hendikepom, Fondacija PONS, Udruženje paraplegičara nišavskog okruga.

17.06.2018. JugPress, Niš (ne)pristupačan grad za sve

„Stolice u paru“ je jedna od aktivnosti inicijative „Zajedno za pristupačnost“ Odbora za ljudska prava Niš u okviru projekta “Glas zajednica o EU integracijama: Podsticaj dijalogu OCD i lokalnih vlasti oko javnih politika” koji realizuje konzorcijum organizacija civilnog društva koji predvodi Trag fondacija u saradnji sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, Media i reform centrom Niš, Forumom civilne akcije FORCA, Evrokontaktom, Centrom za razvoj civilnog društva, Timočkim omladinskim centrom, Edukativnim centrom Kruševac i Proaktivom.
#ljudskaprava #dostojanstvo #obrazovanje
Glasno i jasno o EU