Slobodna zona po 3. put u Nišu!

2072

Filmski festival Slobodna zona, koji se tradicionalno organizuje u Nišu od 2006, ove godine biće održan novembra u Pozorištu lutaka Niš.

Kao lokalni partner, Odbor za ljudska prava realizuje festival u saradnji sa Kulturnim centrom REX iz Beograda. Do sada su održana dva festivala na kojima su prikazani filmovi koji prestavljaju pažljiv odabir vrhunskih ostvarenja svetske dokumentarne produkcije (Kan, Venecija, Toronto, Karlovi Vari, Berlin, Sandens…). Zamišljena kao festival koji prati aktuelna društvena dešavanja, Slobodna zona u Nišu doživljava ekspanziju – 2006. filmove je videlo oko 450, a 2007. preko 2000 pretežno mladih ljudi! Kroz Slobodnu zonu Niš su kao gosti do sada “prošli” Biljana Srbljanović, Teofil Pančić (nedeljnik Vreme), Zlatko Paković (nedeljnik NIN), Dragan Bisenić, Radovan Kupres, Aleksandra Nikšić, D-fence….

Filmski festival Slobodna zona, pored edukativnog i umetničkog, poprima i humanitarni karakter – karte će biti prodavane po simboličnoj ceni, a sav prihod od prodatih karata biće namenjen našim sugrađanima kojima je pomoć najpotrebnija.

Na koncu, posebno raduje činjenica da su državne institucije počele da prepoznaju i uvažavaju kulturni potencijal Slobodne zone – ove godine će po prvi put niški festival imati značajnu podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Inovativnost u pristupu, filmovi koji informišu i podstiću na razmišljanje, istovremeno prijemčivi za najširu publiku, zanimljivi i aktuelni gosti, kao i nekomercijalni, humanitarni karakter festivala, jemće kvalitetnu kulturnu ponudu Nišu.