Saopštenje Koalicije KORAK povodom pretnji GSA aktivistima

2134

Koalicija za ravnopravnost KORAK oštro osuđuje nove pretnje smrću aktivistima i aktivistkinjama Gej strejt alijanse i podržava ovu organizaciju u zahtevu Ministarstvu unutrašnjih poslova i svih drugim nadležnim državnim institucijama i organima da hitno pronađu počinioce ovog krivičnog dela i privedu ih pravdi.

KORAK i GSA podsećaju da su ovoj organizaciji i pre dvadesetak dana upućene pretnje smrću preko njenog SOS telefona, što se takođe desilo prvi put od kada ova organizacija postoji. Na ove pretnje su javno reagovale nezavisne institucije za zaštitu ljudskih prava. Međutim, prema informacijama kojima ova organizacija raspolaže ovaj slučaj se još uvek nalazi u tužilaštvu i nije prosleđen policiji na rešavanje, što se „pravda“ novim Zakonikom o krivičnom postupku i njegovom sporošću, te su sada šanse da se ovaj slučaj reši zanemarljivo male

U atmosferi linča koja se ponovo stvara u Srbiji pretnjama organizaciji Žene u crnom i novim spiskovima „izdajnika“ koje pravi ultradesničarska organizacija Naši, KORAK i GSA smatraju da je potrebno uložiti maksimalan napor i državnih institucija i nevladinog sektora i međunarodnih organizacija kako bi društvo u kome živimo postalo tolerantnije i kako bi se nasilje u društvu napokon sankcionisalo, a oni koji vrše nasilje i koji prete adekvatno kaznili.

Koaliciju KORAK čine Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava, Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS i Gej Strejt Alijansa GSA (iz Srbije); Fond za humanitarno pravo Kosovo i Inicijativa mladih za ljudska prava (iz Kosova); Centar za građansko obrazovanje (CGO) i LGBT Forum progres (iz Crne Gore). Saopštenju se pridružuju.

U nastavku možete preuzeti saopštenje Koalicije KORAK:

Saopštenje Koalicije KORAK