Protest solidarnosti sa Romima i Romkinjama

2107

Pozivamo vas na protest solidarnosti sa Romima i Romkinjama koji su proteklih nedelja deportovani u Rumuniju i Bugarsku, iako kao građani Evropske unije imaju pravo da borave na teritoriji Francuske. Protestna šetnja će započeti mirnim okupljanjem u subotu 4. septembra 2010. u Pionirskom parku u 14 časova, proći će pored Francuske ambasade, a zavšiće se ispred kancelarije Evropske delagacije u Srbiji.

Evropom se rasplamsava rasizam, a francuski predsednik Sarkozi je svojim stavom ozvaničio rasizam prema Romima i kriminalizovao čitav jedan narod. Francuske vlasti su uskratile gostoprimstvo stotinama Roma i donele odluku da ih deportuju u matične države, čime je predsednik Sarkozi prekršio Zakon o slobodnom kretanju građana Evropske Unije. 4. septembra će u mnogim evropskim gradovima biti održani slični protesti koji izražavaju solidarnost sa deportovanim Romima i Romkinjama, ali i protest protiv sve ozbiljnijih manifestacija rasizma širom Evrope. Istoga dana mnogobrojne organizacije u Francuskoj će se okupiti na Place de la Republique u Parizu i reći “NE” rasizmu, kršenju ljudskih prava i diskriminaciji. Ovaj dan odabran je kao istorijski podsetnik Ovaj dan je izabran kao podsetnik na istoriju Francuske Republike, i tekovina koje je Francuska revolucija donela, ideja Jednakosti, Bratstva i Slobode.

Ovim putem svim organizacijama i pojedinicima i pojedinkama upućujemo deklaraciju ispred Pokreta romske solidarnosti, romskih nevladinih organizacija, predstavnika političkih partija i romskih intelektualaca, sa nadom da će ona doprineti stopiranju drastičnog kršenja ljudskih prava Roma i podsetiti na obaveze država Evropske Unije oko poštovanja svih potpisanih konvencija, deklaracija i rezolucija. Ovim putem pozivamo sve zainteresovane organizacije i pojedince koji se mogu priključiti putem potpisa podrške Pokretu za romsku solidarnost i potpisati našu Deklaraciju povodom deportacije Roma iz Francuske na sledećoj adresi: http:////www.ipetitions.com/petition/romasolidarity/
i Deklaraciju u celosti dostupnu na: http://www.romasolidaritymovement.wordpress.com/

 Naša je građanska dužnost da jasnim zahtevima protiv rasizma i deportacije ukažemo institucijama i državama Evropske unije da su Romi evropski narod, i da se rasistički progoni nijednog naroda ne smeju tolerisati. Pokažite svoju solidarnost i izrazite vaše protivljenje rasizmu – dođite na protestni skup!

Pokret romske solidarnosti