Otvoreno pismo narodnim poslanicima i poslanicama povodom izbora Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

Poštovani Narodni poslanici i Narodne poslanice,

Organizacije i mreže civilnog društva, koje su potpisale ovo pismo, traže ponavljanje postupka utvrđivanja predloga kandidata za mesto Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Izražavamo duboko nezadovoljstvo načinom na koji je utvrđen predlog kandidatkinje za funkciju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, u čijoj je nadležnosti sprovođenje Zakona o zabrani diskriminacije. Zato tražimo da ne usvojite predlog koji vam je dostavio Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, da se u saradnji sa civilnim društvom pronađu kandidati/kandidatkinje koji ispunjavaju uslove predviđene Zakonom o zabrani diskriminacije i da njihove biografije budu javno dostupne.

Prateći medijsko izveštavanje, stiče se utisak da su ne samo civilno društvo i javnost, već i članovi skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, stavljeni pred svršen čin utvrđivanjem predloga kandidatkinje:

bez prethodnih konsultacija sa organizacijama civilnog društva koje preko 20 godina posvećeno rade na uspostavljanju mehanizama za zaštitu ljudskih prava i zaustavljanju diskriminacije,

uz povredu Poslovnika Narodne skupštine RS  (nije dostavljen dnevni red, niti materijali u pisanom obliku tri dana pre sednice Odbora, kako nalaže Poslovnik ), kao i da

predložena kandidatkinja ne ispunjava uslove propisane Zakonom o zabrani diskriminacije.

Iako je nesumnjivo da predložena kandidatkinja od strane Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, Brankica Janković, ima značajne kvalifikacije, smatramo da one nisu ključne za oblast delovanja Poverenika za zaštitu ravnopravnosti  i ne mogu se nazvati „iskustvom na pravnim poslovima u oblasti zaštite ljudskih prava“ . Jedan od osnovnih uslova je 10 godina rada na pravnim pitanjima u oblasti zaštite ljudskih prava. Iz biografije kandidatkinje zaključili smo da se predložena kandidatkinja nikada nije bavila oblašću zaštite od diskriminacije, niti kroz direktnu pomoć i podršku osobama koje su pretrpele diskriminaciju, niti kroz naučno-obrazovnu delatnost. Dalje, predložena kandidatkinja je visoka funkcionerka političke partije što dovodi u pitanje njenu nezavisnost i neutralnost.

Organizacije i mreže civilnog društva predlažu i podržavaju kandidaturu Slavoljupke Pavlović za mesto poverenice za zaštitu ravnopravnosti, koja svojim desetogodišnjim radom u oblasti zaštite ljudskih prava, kroz direktan rad i sistemsko zastupanje prava marginalizovanih društvenih grupa u potpunosti ispunjava sve kriterijume postavljene Zakonom o zabrani diskriminacije. Kao nestranačka ličnost i svojom posvećenošću u zaštiti ljudskih prava, garantovaće savesno i profesionalno vršenje ove funkcije. Njena biografija je dostavljena svim poslaničkim grupama.

Apelujemo na narodne poslanike i poslanice, na sve poslaničke grupe, da doprinesu kredibilitetu institucije Povrenika za ravnopravnost prihvatajući ovu inicijativu, te da se predloži i izabere najbolja kandidatkinja/kandidat, u skladu sa jasno postavljenim standardima i kriterijumima za izbor.

Otvoreno pismo narodnim_poslanicima i poslanicama_Poverenica