OLJA BEĆKOVIĆ OTVARA 11. SLOBODNU ZONU

2160

Jedanaesta Slobodna Zona održaće se od 5. do 10. novembra u osam bioskopa u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Festival će biti svečano otvoren 5. novembra u 20 sati u Centru Sava, projekcijom dokumentarnog filma Ejmi reditelja Asifa Kapadije, portret pevačice i kantautorke Ejmi Vajnhaus kakvu je malo ko znao. Festival će svečano otvoriti Olja Bećković.

Ove godine se na programu Slobodne Zone nalaze 25 angažovanih dokumentarnih i igranih filmova, dobitnici nagrada na najprestižnijim svetskim festivalima. Jedan od miljenika publike i kritike svakako je dobitnik Zlatnog medveda na ovogodišnjem Berlinalu, igrano-dokumentarni film Taxi Džafara Panahija. Tu je i veliki festivalski hit, film Ovnovi islandskog reditelja Grimura Hakonarsona. Duhovita priča o dva brata koja ne govore među sobom već četrdeset godina. Oba su pasionirani i ponosni uzgajivači ovaca. Da li će epidemija koja napada i njihove ovce uspeti da ih pomiri?

Gošća selektorka Slobodne Zone, novinarka i glumica Olja Bećković, odlučila je da publici predstavi tri filma. Pomenuti Taxi, kao i film Kako prići slonu, uzbudljivu filmsku priču o slobodnoj školi u Litl Folsu gde učenici sami kreiraju nastavni program. Olja će uređivati i voditi treće veče Noćnih razgovora, u nedelju 8. novembra posvećeno sjajnom dokumentarnom filmu Glumica Roberta Grina. Njoj će se u holu Dvorane Kulturnog centra Beograda pridružiti glumice Jelena Đokić, Dara Džokić, Branka Šelić i Milica Mihajlović, koje će zajedno pokušati da odgovore na pitanja da li je biti glumica samo profesija, šta je glumica bez uloge I na koje „uloge“ i uloge se ne pristaje?

U okviru Ženske programske linije publika u Beogradu, Novom Sadu i Nišu će, između ostalog, imati priliku da vidi francuskog kandidata za Oskara 2016 – film mlade turske rediteljke Deniz Gamze Egruven, Mustang, iznenađenje programa 15 dana autora festivala u Kanu, sa pet neverovatno talentovanih mladih glumica u glavnim ulogama. Muzički dokumentarni film Ples sa Marijom, Ivana Gergoleta o plesnom studiju devedesetogodišnje Marije Fuks, izuzetne žene, koja decenijama okuplja igrače bez obzira na njihova telesna ograničenja i slavi terapeutsku moć muzike. Američki film The Yes Men su revoltirani, Laure Niks i Klub Pabla Laraina, pravi su filmski dragulji Slobodne Zone koje ne bi trebalo propustiti.

Festivalsku publiku posle projekcija filmova od 21h u holu Dvorane Kulturnog centra Beograda i ove godine ponovo očekuju Noćni razgovori, čiji je urednik, kao i prethodnih godina, Ivan Milenković. Uvod u prvo veče Noćnih razgovora čini debitantski film mladog holandskog autora Morgana Knibea Oni osećaju da vatra gori. Autor priču o izbeglicama nasukanim na obalama Evrope i zarobljenim na periferijama evropskih gradova, priča iz neobične perspektive čoveka koji izgubio život u oluji nadomak obala Evrope. Knibe je u isto vreme scenarista, reditelj, snimatelj i montažer, a u svom debitantskom dugometražnom dokumentarnom filmu iscrtava svojevrsnu kartografiju bekstva čiji smo direktni svedoci poslednjih meseci. Gosti Noćnih razgovora biće dr Jovan Čekić filozof, (Fakultet za medije i komunikacije) i umetnička grupa Škart.

Da li porodicu definiše ljubav ili politika? Šta je „normalno“ i da li su društvene konvencije podložne promenama? Kako izgleda porodica 21. veka i ko bi trebalo da je definiše? Na ova i druga pitanja, koja otvara film Gayby Baby australijske rediteljke Maje Njuel, pokušaće da odgovore dr Jelisaveta Blagojević (filozofkinja), mr Marija Radoman (sociološkinja) i Tamara Skrozza (novinarka, Vreme).

Noćni razgovor pod nazivom Avganistan: izneverena nada inspirisan je potresnim dokumentarnim filmom Kaži proleću da ne dolazi ove godine Saida Tadži Farukija i Majkla MekEvoja, koji su prateći godinu dana  četu regularne avganistanske vojske, snimili duboko human antiratni film o beznađu i besmislu rata. Gosti Ivana Milenkovića biće Aleksandar Vasović (novinar, ratni reporter) i dr Nebojša Petrović (psiholog, Filozofski fakultet Beograd).

Gošće Slobodne Zone biće i Zora Bahman i Evi Benčič, umetnička direktorka i koordinatorka festivala This Human World iz Beča. One će publici predstaviti svoj festival i dva izuzetna filma. Isti kao drugi, dokumentarni film Konstantina Vulfa koji prikazuje svakodnevnicu odeljenja za psihijatriju dece i omladine u jednoj klinici u blizini Beča, kao i Privatne revolucije, dokumentarni film o četiri mlade Egipćanke različitog porekla i društvene pripadnosti koje svoje bitke i revolucije biju i vode svakoga dana.

Festival svečano zatvara film Yallah! Underground, koji nam predstavlja najuticajnijie i najprogresivnije muzičare aktiviste i umetnika arapske andergraund scene. Uz filmove The Residents – Teorija opskurnosti i EJMI predstavlja deo segmenta programa posvećenog vezi između muzike, aktivizma i dokumentarnog filma.

Već drugu godinu za redom tu je i selekcija Cross-Media, u kojoj nam selektorka Biljana Tutorov predstavlja program sačinjen od interaktivnih dela koja eksperimentišu, proširuju i razbijaju tradicionalne narative. To je izbor iz najnovije svetske produkcije interaktivnih dokumentaraca – od kojih je većina višestruko nagrađivana u cross-media kategoriji na filmskim festivalima kao što su IDFA, SXSW, Tribeka. Cross-Media otvara mogućnost da sami krenemo u istraživanje predloženih tema i praktično učestvujemo u stvaranju njihovog narativa. Svi radovi će publici biti dostupni online na sajtu festival.

Publika će tokom festival, kao i prethodnih godina, glasati za najbolje filmove. Njih će na proleće sledeće godine u okviru turneje festivala moći da vide i gledaoci širom Srbije, a autorke i autore najboljih filmskih recenzija očekuju i vredne nagrade.

  1. izdanje festivala Slobodna zona podržali su: Ministartsvo za kulturu Republike Srbije, Rekonstrukcije Žesnki Fond, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Francuski institut u Beogradu i Taff line.

Prodaja karata za Svečano otvaranje u Sava Centru traje od 5. oktobra. Karte se mogu kupiti na blagajni Sava Centra i na prodajnim mestima Eventima po ceni od 500 dinara. 

Karte za projekcije u Dvorani Kulturnog centra Beograda i Doma omladine biće u prodaji od petka 23. oktobra po ceni od 300 dinara. Za projekcije u Jugoslovesnkoj Kinoteci, karte će se kupovati na dan projekcije po ceni od 300 dinara.

Za projekcije u bioskopu Arena cineplex u Novom Sadu, prodaja karata počinje od ponedeljka 26. oktobra, karte za svečano otvaranje mogu se kupiti po ceni od 300 dinara, a za ostale projekcije po ceni od 250 dinara. Za projekcije u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine prodaja karata počinje od 5. novembra  po ceni od 150 din .

 U Nišu karte za svečano otvaranje u bioskopu Vilin grad prodavaće se po ceni od 300 dinara već od 23. oktobra, a za projekcije u Niškom kulturnom centru karte po ceni od 150 din biće u prodaji od ponedeljka 26.oktobra. 

 

VIDIMO SE U SLOBODNOJ ZONI!!!