Održano prvo veče Slobodne zone

2181

U utorak, 10. juna u Media centru u Nišu, održana je press konferencija povodom filmskog festivala Slobodna zona. Na konferenciji su govorili Milan Krstev ispred Odbora za ljudska prava Niš i Dejan Dabić ispred Niškog kulturnog centra. Milan Krstev govorio je o značajanosti ovog filmskog festivala koji se po deveti put održava u Nišu. Takođe, ukazao je na humanitarni karakter ovog festivala koji se ogleda u pružanju novčane pomoći ugorženima u poplavljenim područjima Srbije  time što će ulaznica za filmove biti SMS poruka na broj 1003. Dejan Dabić govorio je o umetničkoj vrednosti ovog festivala, o sadržini filmova koji će biti prikazivani na festivalu, njihovim kritikama i dobijenim nagradama na festivalima.

Filmski festival Slobodna zona otvorili su Milan Krstev i Dejan Dabić. Nakon njihovog kratkog obraćanja publici, od 19h počela  je projekcija igranog filma Prekinuti krug režisera Feliks Van Groningen-a.  Prekinuti krug je ljubavna priča između Elise i Didijea. Ona drži salon za tetoviranje, dok on svira bendžo u bendu. Uprkos velikim međusobnim razlikama, njihova ljubav je na prvi pogled. On priča, a ona sluša. On je čvrsti ateista i istovremeno i naivni romantik. Ona ima tetovažu krsta na vratu, iako sa obe noge čvrsto stoji na zemlji. Njihova sreća je upotpunjena rođenjem njihove kćerke Mejbel. Nažalost, Mejbel, stara svega šest godina, postaje ozbiljno bolesna. Didije i Elisa na novu stvarnost reaguju veoma drugačije. Ipak, Mejbel im ne ostavlja previše izbora. Didije i Elisa će za nju morati zajedno da se bore.

Nakon završetka filma Prekinuti krug, od 21h usledila je projekcija dokumentarnog  filma Gangster te voli režisera Nebojše Slijepčevića. Provodadžija, Nediljko Babić, poznat i kao Gangster, posvetio je život pomaganju mladićima i devojkama iz svog brdskog predela da pronađu srodnu dušu. Međutim, u poslednje vreme njegov posao je teži nego inače, jer žene više ne žele da žive na selu. Poslednjih godina Gangsterovi klijenti uglavnom su bili neobrazovani sredovečni muškarci, naizgled u očajničkoj potrazi za životnom partnerkom. Kada Maja (33), mlada i lepa Bugarka, dođe kod Gangstera u potrazi za novim mužem, čini se da će to biti jednostavan slučaj za njega. Ali, serija komično-katastrofalnih sastanaka otkriće pravu prirodu konzervativnih hrvatskih muškaraca – koliko god bili očajni da pronađu ženu, radije će umreti sami nego da ožene strankinju sa detetom.

Prvo veče Slobodne zone u Nišu održano je pred oko 50 gledalaca.

Narodne novine – Podsetnik na san o pravednijem društvu

Južne vesti – Počinje “Slobodna zona” u Nišu