Održan okrugli sto – Perspektive primene antidiskriminacione politike u Srbiji

2189

Kancelarija za ljudska i manjinska prava i  Odbor za ljudska prava održali su u Nišu okrugli sto pod nazivom Perspektive primene efikasne antidiskriminacione politike u Srbiji. Okrugli sto je održan u utorak, 8. aprila 2014. godine, u holu Gradske  kuće u Nišu i predstavlja deo programa javnih rasprava u okviru kojih je bio predstavljen Nacrt akcionog plana za sprovođenje Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije u Republici Srbiji, za period od 2014-2018. godine.

Nacrtom akcionog plana operacionalizovani su ciljevi, mere i aktivnosti predviđeni Strategijom, koji se odnose na unapređenje položaja devet osetljivih društvenih grupa a u cilju smanjenja opšteg nivoa diskriminacije u Srbiji.

Skup je otvorio član gradskog veća u Nišu, Branislav Ranđelović a nakon uvodne reči o samom Nacrtu akcionog plana govorili su Gordana Mohorović ispred Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Dejan Milenković glavni ekspert i Dragan Đorđević ispred Odbora za ljudska prava Niš. Moderator skupa bila je Jasna Plavšić ispred Kancelarije za ljudska i manjinska prava. Nakon izlaganja govornika, prisutni su imali mogućnosti da učestvuju u raspravi, postavljaju pitanja, daju komentare i sugestije.

Na okruglom stolu u Nišu bilo je oko 40 učesnika ispred organizacija civilnog društva, predstavnika lokalnih samouprava, zaštitnik građana, predstavnika zdravstvenih centara,  stručnjaka i ostalih zainteresovanih strana kako iz Niša tako i iz okolnih manjih gradova.

Belle Amie – Strategija prevencije i zaštite od diskriminacije

NTV – Predstavljen Nacrt akcionog plana prevencije i zaštite od diskriminacije

Narodne novine – O sprečavanju svih oblika diskriminacije