Antifašistički kolektiv Niš je javnom akcijom u centru Niša obeležio 21. mart, Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije.

Sa početkom u 15h na centralnom gradskom trgu (Trgu kralja Milana) Nišlije su bile u prilici da pogledaju performans “Sve ono što sam ja”. Performans je urađen u režiji Dijane Milošević (Dah teatar), u produkciji je Ženskog prostora, a glumački su performans izveli aktivistkinje i aktivisti iz žensko-romskih i romskih udruženja. Građanima i građankama je na umetnički način predstavljen položaj u kome se danas nalaze Romkinje, i ujedno je upućen poziv na toleranciju i podršku.

Tokom javne akcije, aktivisti i aktivistkinje AFK-a su anketirali građane i građanke Niša o postojanju rasizma u našem društvu. Takođe, Odbor za ljudska prava Niš je svim građanima i građankama koji su popunili anketu delio paket Ljudskih prava (Kalendar međunarodnih dana ljudskih prava, Zakon o zabrani diskriminacije, olovku, limflet i razglednicu ljudskih prava).

Nakon performansa, u prostorijama Centra za razvoj civilnih resursa sa početkom u 18h bio je prikazan srednjemetražni dokumentarni film pod nazivom “Drugačije”. Film je urađen po scenariju i u produkciji Ženskog prostora iz Niša, a pod rediteljskom palicom Centra za nove medije – Dokukino tokom 2011. godine.

Antifašistički kolektiv Niš čine: Odbor za ljudska prava Niš, Centar za razvoj civilnih resursa, Ženski prostor, YUROM Centar, LDA i Centar za devojke.Performans “Sve ono što sam ja”