“Nužnost i pravci tranzicije u Srbiji”

2027

U okviru ovog projekta održavane su četiri tribine i TV emisije na različite teme vezane za proces ekonomske tranzicije u kome se naša zemlja trenutno nalazi. Cilj je da se procesi ekonomskih reformi što bolje objasne i približe građanima.

10. aprila održana je prva tribina “Procesi tranzicije – nužnost i posledice”. Gosti tribine bili su prof.dr Jurij Bajec i dr Nataša Golubović. Na tribini je govoreno o ciljevima tranzicije, problemima sa kojima se susreću zemlje u tranziciji i položaju naše zemlje. Tribina je izazvala veliko interesovanje studenata i profesora Ekonomskog fakulteta u Nišu.

17. aprila održana je druga tribina “Funkcionisanje finansijskih tržišta”. Gosti tribine bili su dr. Jadranka Đurović – Todorović i Siniša Krneta sa Beogradske berze. Na tribini je govoreno o funkcijama i instrumentima savremenih finansijskih tržišta. Takođe je govoreno o stanju i perspektivama razvoja finansijskih tržišta u našoj zemlji.

24. aprila održana je treća tribina “Promena u menadžmentu (upravljanje u preduzeću)”. Gosti tribine bili su Prof.dr. Blagoje Novićević, profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu i Dragan Šagovnović iz revizorske kuće “Deloitte & Touche”. Na tribini je govoreno o savremenim uslovima privređivanja, strukturi i funkcionisanju menadžmenta i upravljanju kao dinamičnom procesu. Takođe je bilo reči o biznis planovima koji predstavljaju standard kontrole i ličnu kartu preduzeća.

15. maja održana je četvrta tribina “Tržište rada”. Gosti su bili: Siniša Đurković, zamenik direktora Republičkog Zavoda za tržište rada i Zoran Radojević, direktor Zavoda za tržište rada u Nišu. Na tribini su predstavljeni programi koje Zavod nudi nezaposlenim osobama, teškoće sa kojima se susreću zbog velikog broja nezaposlenih, broj nezaposlenih po strukturi i kvalifikacijama i perspektivama razvoja tržišta rada u našoj zemlji.

Televizijske emisije emitovane su na Niškoj Televiziji, svake srede u udarnom vecernjem terminu. Sve emisije, u formi kontakt programa, sa direktnim ukljucenjem gradana, izazvale su veliku pažnju javnosti, pa su neke od emisija reprizirane i po nekoliko puta.
Sprovedena je i anketa među učenicima srednje Ekonomske škole i studentima Ekonomskog fakulteta o njihovom mišljenju o procesu tranzicije u kome se naša zemlja trenutno nalazi.