Nedelja borbe protiv fašizma – Antifašistički kolektiv

2142

Antifašistički kolektiv Niš koji čine: Centar za razvoj civilnih resursa (CRCR/AKC), Centar lokalne demokratije (LDA), Odbor za ljudska prava Niš (Odbor), Yurom centar, Ženski prostor i Centar za devojke u Nišu i ove godine obeležava  09. novembar, Međunarodni dan borbe protiv fašizma u okviru Nedelje borbe protiv fašizma.

U okviru Nedelje borbe protiv fašizma, 09. novembra održana je akcija uklanjanja grafita sa spomenika Tri pesnice na Bubnju. Akciju čišćenja Spomen-parka Bubanj podržala je gradska opština Palilula, kao i učenici/e gimnazije “Svetozar Marković” i osnovne škole “Kralj Petar I”.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma – 9.novembar, obeležava se širom sveta. Taj dan ustanovljen je u znak sećanja na žrtve Kristalne noći, kada je nasiljem na nemačkim ulicama i trgovima 9. novembra 1938. godine vlast Adolfa Hitlera počela pogrom Jevreja. Bio je to uvod u kasniji holokaust u kojem je do poraza nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu, za nepunih sedam godina, širom Evrope, masovnim ubistvima u koncentracionim logorima, likvidirano više miliona Jevreja, Roma i drugih naroda. Srbija, koja je u vreme Drugog svetskog rata izgubila više od milion građana, neguje sećanje na građane koji su likvidirani tokom nacističke okupacije. Samo u Nišu, u logoru na Crvenom krstu i na Bubnju, streljano je više desetina hiljada građana.