Država i društvo se u svakoj prilici moraju suprostaviti nasilju

2068

Organizacioni odbor Parade ponosa Beograd 2011 pozdravlja odlučnu reakciju policije posle fudbalskih utakmica u Nišu i Novom Pazaru i poziva predstavnike državnih organa da jasno ukažu da je nasilje u Srbiji neprihvatljivo i da će policija i pravosuđe uvek reagovati protiv onih koji napadaju građane i uništavaju imovinu. Istovremeno, spremnost organizacija koje ne podržavaju Paradu ponosa da jasno osude nasilje predstavlja ohrabrujući znak za celo društvo.

Posle fudbalske utakmice Radnički – OFK Beograd (21. septembra) policija u Nišu je privela najmanje 15 huligana koji su napadali policiju i u kratkom periodu zaštitili građane i imovinu u ovom gradu. Slična reakcija policije se desila i u Novom Pazaru, kada su policajci takođe napadnuti, a igrači zarobljeni u svlačinoci. Sudeći prema izveštajima medija, očigledno je da država uvek i u svakoj situaciji može biti jača od nasilnika i onih koji prete građanima i uništavaju imovinu.

Iako se ovakvi incidenti dešavaju često, fudbalske utakmice nikada nisu zabranjivane, a policija je uvek osiguravala javni red i mir ne samo na stadionu, već i van njega. Zbog toga Organizacioni odbor očekuje da državni organi jasno osude sve one koji bi i ove godine eventualno posegli za nasiljem protiv učesnika Parade Ponosa 2011, kao i policije, ostalih građana i imovine. Pravosudni organi moraju reagovati i na eventualnu pripremu nasilja, ali i na pretnje upućene na internetu, putem grafita ili na bilo koji drugi način.

Organizacioni odbor pozdravlja protivljenje nasilju koju je u intervju dnevnom listu „Politika“ izneo Radovan Tvrdišić, član Upravnog odbora pokreta „Dveri“. On je ponovio da su „Dveri“ i ranije „jasno i glasno rekle da nisu za nasilje, nego za dijalog“. Organizacioni odbor smatra da je dijalog važan, naročito ukoliko mu je cilj smanjenje nasilja i poštovanje ljudskih prava svih građana Srbije . Istovremeno, važno je i da sve druge organizacije i grupe, jasno i nedvosmisleno odbace nasilje kao metod borbe protiv onoga što im se ne dopada u društvu .

Nasilje u Srbiji je dovelo do tragičnih posledica, kao što je ubistvo Brisa Tatona, a koje je dovelo do nedvosmislene reakcije čitavog društva. Međutim, nasilje u školama ili porodici je takođe je često bez adekvatnog odgovora države i društva.Pripadnici LGBT populacije su gotovo svakodnevno žrtve nasilja, koja su se takođe završavala ubistvima, a slično je i sa drugim manjinskim grupama. Zbog toga je važno da postoji nedvosmislena podrška društva u obračunu državnih organa sa nasilnicima.

Organizacioni odbor Parade ponosa Beograd 2011 poziva državne organe, a pre svega policiju i pravosuđe da nastave aktivnu borbu protiv nasilja, a organizacije, medije, akademsku zajednicu i istaknute pojedince da jasno osude bilo kakvu pretnju nasiljem i podrže državne organe u slučajevima kada se sprečavaju nasilnici i kada se štite građani. Ovakva podrška treba da postoji pre, za vreme, ali i posle Parade ponosa 2011. godine, koja treba da bude samo povod da se još jednom poruči da nasilje neće biti tolerisano.

Saopštenje Organizacionog odbora Parade ponosa