Drugi filmski festival SLOBODNA ZONA

2240

Pod sloganom “Ovi filmovi neće promeniti svet, svet menjaju gledaoci ovakvih filmova”, u Nišu u sali Pozorišta Lutaka u Nišu od 22.do 24. marta. Kulturni Centar REX i Odbor za ljudska prava organizuju drugi filmski festival Slobodna Zona www.freezonebelgrade.org. Festival će otvoriti dramski pisac Biljana Srbljanović.

Borbe za kulturni identitet, protiv siromaštva, za dostojanstvo života i osnovnu ljudskost, sada u punom jeku i u svetu i kod nas, borbe su koje se najdelotvornije vode kroz jasan umetnički angažman. Priče o životu i dilemama jednog od pilota-samoubica koji su avionima srušili Svetski trgovinski centar u Njujorku 2001, o smislu predstavničke demokratije u Sjedinjenim Državama, o razlozima zašto neko postaje terorista – priče su koje se ne moguće ispričati na jedan način. Zato u SLOBODNOJ ZONI prikazujemo filmove različite po žanru, filmskom jeziku, načinu komunikacije. Od holivudskih hitova, preko umetničkih ostvarenja koja su pobrala nagrade na velikim svetskim festivalima do inovacija nezavisnih filmskih autora, imačete priliku da uživate u bogatstvu i raznolikosti autorskih rukopisa i vičenja sveta.

Tokom Slobodne Zone u Nišu biće prikazani sledeći filmovi:

četvrtak, 22. 03.2007.

20.00h

Otvaranje festivala: Biljana Srbljanović

“Ustnak u faveli” Džef Cimbalist, Met Mokari (SAD/Brazil, 2005, 78 min.).

Rio de žaneiro, popularno turistićko odredište i pozornica Karnevala, skriva ogromne nepravde, nasilje i opasnost u zabačenim delovima grada. Urbani geto je sedište siromašnih i mesto u kojem deluju mnogobrojne narko-bande. Predgrađa Rija, preplavljena nasiljem, čine izuzetno surovo i teško okruženje za odrastanje dece, koja su svakodnevno suočena sa mogućnošću da neko njima blizak pogine. Međutim, u srcu ove bede i očaja, pojavio se Anderson Sa, sa svojim snom o rušenju starog i izgradnji boljeg društva. Ovaj mesija je okupio grupu ljudi odlučnih da se muzikom bore protiv surovih uslova života u predgrađima. Osnovao je rege grupu, koja je postala pokret otpora mafiji i policiji i pomogla osnivanje dečje umetničke akademije koja služi kao svojevrsni preventivni program protiv upotrebe droge. Andersonova vera se poput zaraze proširila i obližnjim predgrađima a stepen kriminaliteta u favelama je počeo da opada.

Film je osvojio 24 domaće i ineternacionalne festivalske nagrade (Film godine- International Documentary Association; Pobednik Filmskog festivala Tribeka; Najbolji novi reditelj dokumentarnog filma; NY Latino Film festival- najbolji dokumentarac; Nagrada publike- Roxbury Film festival i td.)

Razgovor sa publikom posle prikazivanja filma “Ustnak u faveli”, gosti: dramski pisac Biljana Srbljanović i muzičar Marchello.

petak 23. 03.2007

20:00h

“Američko pomračenje” Jan Inaba (SAD, 2006, 86min)

Film prati nepravilnosti na predsedničkim izborima u Americi 2000. i 2004. S obzirom da se velike medijske kuće klone ovakvih izveštavanja, u javnom mnjenju se stvorila slika o izbornim nepravilnostima kao beznačajnim glasinama ili, u najboljem slučaju, izolovanim incidentima koji su posledica tehničkih nedostataka izbornog sistema a ne ugrožene i posrnule demokratije. Zato je Američko pomračenje vredna hronika gubitka izbornih prava od 2000 do 2004 koju pripoveda kongresmenka Sintija Mek Kini, koja je i sama postala žrtva izbornih manipulacija nakon što je javno dovela u sumnju postupke Bušove administracije u vezi sa događajima 11. septembra. Američko pomračenje predstavlja do sada nevičen pristup jednoj od najopasnijih i najkontraverznijih politićarki u Americi i istražuje savremene taktike koje se koriste za kontrolu demokratskih procesa i ućutkivanje politićkog nezadovoljstva.

Film je dobio specijalnu nagradu žirija na filmskom festivalu Sundance 2006.

22:00h

Hamburška ćelija, 100 min., Antonija Bird (Velika Britanija, 2004.)

Hamburška ćelija je prva veća dramatizacija zavere koja je rezultirala teroristićkim napadima 11. septembra, a koja se fokusira na radikalizaciju i regrutovanje muslimanskih studenata u Al Kaidu, od religioznih grupa u Hamburškoj džamiji gde su podučavani iskvarenoj verziji islama, do obuke u kampovima u Avganistanu. Film odbija da uprosti ličnost samih otmičara i da ih prikaže jednostavno kao monstrume, već istražuje šta je perspektivne, zakonu privržene mlade ljude navelo da izaberu tako užasan kraj.

Film je prikazan na Filmskom festivalu u Edinburgu i na festivalu Human Rights Nights u Bolonji.

subota, 24. 03.2007.

20.00h

Sva nevidljiva deca Mehdi šaref, Emir Kusturica, Spajk Li, Katja Lund, Džordan Skot i Ridli Skot, Stefano Veneruzo, Džon Vu (Italija, 2005, 116 min)

Film se sastoji od sedam kratkih segmenata koje su režirali poznati reditelji koji, u ovim jedinstvenim pričama, predstavljaju sopstveno vičenje uslova u kojima deca žive u njihovim zemljama.

Uznemirujuća priča Mehdija šarefa, Tanza, dobila je naziv po glavnom junaku, dvanaestogodišnjem dečaku koji se pridružuje vojsci boraca za slobodu; kratak film Emira Kusturice Plavi Ciganin, predstavlja potresnu priču o romskom dečaku; snažan film Isus, deca Amerike Spajka Lija govori o borbi tinejdžerke iz Bruklina, čiji su roditelji narkomani, koja otkriva da je HIV pozitivna; dirljiv doprinos Katje Lund, Bilu & Žoao, prikazuje jedan dan u životu dece sakupljaća otpada na ulicama Sao Paola; Džordan Skot i Ridli Skot zajedno su režirali hipnotičnog Džonatana, po scenariju Džordan Skot, priču o životu foto-reportera koga, očajnička potreba da pobegne od ličnih agonija, vodi u bekstvo u detinjstvo; Stefano Veneruzo je napisao i režirao ćiro, priču o dečaku čiji se život odvija između igre i kriminala u oronulim naseljima u predgrađu Napulja; dirljivi film Džona Vua Song Song & mala Ket prati razvoj specifičnog odnosa između siromašne devojčice bez roditelja, male Ket i bogate, ali nesrećene Song Song.

Film je dobio prestižnu nagradu Roberto Rossellini na 62. filmskom festivalu u Veneciji 2005; prikazan je i na Filmskim festivalima u Torontu, Solunu, Berlinu.

ULAZ NA SVE PROJEKCIJE JE BESPLATAN !!

Pod sloganom “Ovi filmovi neće promeniti svet, svet menjaju gledaoci ovakvih filmova”, dobrodošli u Slobodnu Zonu!