Treće veče Slobodne zone u Nišu

2132

Odbor za ljudska prava Niš i Niški kulturni centar organizuju deveti po redu filmski festival Slobodna zona u Nišu. Projekcije filmova održaće se od 9. do 11. novembra 2013. godine, u Niškom kulturnom centru. Treće večeri festivala imaćete prilike da odgledate sledeće projekcije filmova:

ponedeljak, 11. novembar
18:00h ČASOVI HARMONIJE
(igr.) r. Emir Baigazin, Kazahstan/Francuska/Nemačka, 2013, 120˙

SINOPSIS
Radnja filma Časovi harmonije smeštena je u malo selo u usamljenim stepama ruralnog Kazahstana. Bolat i njegova družina poslušnika vladaju glavnom školom ovog sela, koja je prikazana kao mikrokosmos kazahstanskog društva. Trinaestogodišnji Aslan koji živi sa svojom bakom je uredan i uspešan učenik, naročito kada su u pitanju prirodne nauke, no njegova komunikacija sa spoljnim svetom je prilično nategnuta. Kroz svakodnevnu školsku rutinu  maltretiranja i ponižavanja koje Aslan trpi, kao antagonista se pojavljuje Bolat, koji je deo hijerarhije predvođene kriminalcima koji skupljaju novac za ortake koji su u zatvoru. Aslan pati u tišini, dok istovremeno metodično priprema svoju osvetu.

O REDITELJU
Emir Baigazin je rođen u Kazahstanu 1984. godine i diplomirao je na kazahstanskoj Nacionalnoj umetničkoj akademiji. Odabran je da bude deo Filmske akademije Azije na Međunarodnom filmskom festivalu u Pusanu, koji se održava u Južnoj Koreji. Časovi Harmonije, njegov prvi dugometražni film podržali su Fond za svetski film Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, kao i Nacionalni centar za doprinos svetskoj kinematografiji (CNC).

FESTIVALI I NAGRADE
Srebrni medved za kameru, Međunarodni filmski festival u Berlinu, 2013.
Velika nagrada žirija za najboljeg mladog reditelja, Međunarodni filmski festival u Sijetlu, 2013.
Najbolji reditelj, Međunarodni filmski festival u Njujorku – Tribeca, 2013.

REČ KRITIKE
„Mračno poetičan, sa čvrstom formom i na psihološkom nivou čvrsto rukovođen, ovaj film je pravo otkriće.“, Dejvid Runi, Holivud Reporter.

20:ooh ŽORES
(dok.) r. Vinsen Dietre, Francuska, 2012, 83’

SINOPSIS
Došla je da vidi! Nisam imao nijednu fotografiju Simona da joj pokažem, nijedan trag, osim ovih skrivenih fotografija napravljenih sa prozora njegovog doma koji gleda na stancicu metroa Žores: kanal, metro, život u kraju i ova šačica izbeglica iz Avganistana koji žive ispod Lafajet kapije… Gleda sa mnom, propituje me, zajedno gledamo kako godišnja doba ove moje poslednje godine sa Simonom prolaze; poslednje mesece bitke izbeglica za mesto pod suncem Pariza. Naravno, sve je već prošlo. I kamp i ljubav, no i ona i ja znamo da je od ovog trenutka, sasvim prirodno, čitav svet, makar malčice… promenjen.

O REDITELJU
Nakon što je diplomirao istoriju umetnosti, Vinsen Dietre se upisao na Institut za napredne filmske studije (IDHEC). Svoj prvi film Oprosti zbog Rima režirao je 1994. godine dok je u isto vreme pisao i predavao na Univerzitetu La Femis u Parizu i  u raznim umetničkim školama. Njegovi filmovi, koji su dobijali značajne nagrade, su istovremeno dokumentarni i autobiografski. Puni muzike, slika i scena iz Dietreovog života, oni neprekidno istražuju granice između filma i savremene umetnosti, granice između bioskopske predstave i instalacije (Sakis, Grobnica); od prakse divljenja (EA2, EA3) do radio produkcija (Prvi raskid). Vinsent Dietre i dalje vodi inicijativu Nacionalnog centra za vizuelnu umetnosti (PointLignePlan), a istovremeno priprema svoj sledeći film Ranjeni Orlando (Orlando Ferito).

FESTIVALI I NAGRADE
Nagrada žirija Tedi, Specijalno priznanje Kaligari, Međunarodni filmski festival u Berlinu, 2012.
Najbolji dokumentarni film, Međunarodni filmski festival u Lisabonu – Queer Lisboa, 2012.
Međunarodni filmski festival u Firenci – Festival dei Popoli , 2012.

REČ KRITIKE
„Ovaj film je inventivan u svom kolažnom pristupu stvarnosti i fikciji dok pokušava da poveže priče sastavljene od različitih i promenjivih elemenata.“, Bojd Van Hoeij, Cineuropa

Nakon projekcije filma Žores gledaoci će imati prilike da učestvuju u jedinstvenim noćnim razgovorima pod nazivom Migranti u našim životima,  koje će uređivati i moderirati Ivan Milenković, zamenik glavnog i odgovornog urednika Trećeg programa Radio Beograda. U razgovoru će učestvovati:

Adriana Zaharijević, filozofkinja,  saradnica na Fakultetu političkih nauka
Nikola Dedić, istoričar  umetnosti, profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu
Bojan Blagojević,  filozof, asistent na Filozofskom fakultetu u Nišu
Dragan Đorđević, koordinator Odbor za ljudska prava Niš

Ulaz za sve projekcije filmova je slobodan.

VIDIMO SE U SLOBODNOJ ZONI !