Slobodna Zona otkriva prve naslove ovogodišnjeg programa

2072

Filmski festival Slobodna Zona koji se održava po 13. put od 1. do 6. novembra u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, predstavlja angažovane igrane i dokumentarne filmove koji su oduševili publiku i žirije festivala širom sveta. U želji da što više filmova nađe put do gledalaca i selektorski tim Slobodne Zone bogatiji je za dvoje mladih i talentovanih autora. Montažerka Jelena Maksimović i reditelj Ivan Bakrač kao selektori regionalnog programa napravili su zaista sjajan odabir filmova iz zemalja bivše Jugoslavije i regiona. Zahvaljujući tome, publika u Novom Sadu i Nišu će ove godine imati priliku da vidi veći broj filmova nego što je to bio slučaj do sada.

Muškarci ne plaču reditelja Alena Drljevića iz Bosne i Hercegovine govori o borbi bivših boraca jugoslovenskih ratova sa posttraumatskim sindromom i predstavlja jedinstven osvrt na posledice raspada Jugoslavije. Film je nastao po motivima stvarnih događaja  i sećanjima ratnih veterana, ali i reditelja i glumaca koji su i sami preživeli rat u bivšoj Jugoslaviji. Rezultat je rediteljski izvanredan film u kome briljiraju neki od najvećih glumaca iz regiona. Film “Muškarci ne plaču” premijerno je prikazan na festivalu u Karlovim Varima na kome je oduševio i rasplakao publiku, osvojio nagradu Cine Europa i Specijalnu nagradu žirija. U obrazloženju žirija između ostalog stoji: „Film je relevantan za budućnost Evrope kao zajednice i suptilan je komentar na negativne aspekte muškosti“.

U međunarodnoj selekciji na ovogodišnjoj Slobodnoj Zoni uz dokumentarni mjuzikl Dan oslobođenja koji otvara festival, publiku u sva tri grada očekuje još jedan sjajan muzički dokumentarac – film Čavela u režiji Katrin Gund i Dareše Kjui. Ovaj raskošni portret jedne od najvećih ikona meksičke tradicionalne muzike ujedno je i filmsko svedočanstvo o snazi volje i žudnji za životom. Čavela Vargas bila je prva pevačica koja je obukla pantalone i pončo na sceni i pevala pesme rančerosa do tada rezervisane samo za muškarce. Bila je ljubavnica Fride Kalo, inspiracija Pedru Almodovaru i njena muzika može se čuti u mnogim njegovim filmovima. Buntovnica božanskog glasa i najveća meksička zvezda svih vremena, koju su podjednako voleli i muškarci i žene. Teško da bi u jedan život moglo stati više strasti, bola i radosti. Katrin Gund i Dareša Kjui u ovom izvanrednom dokumentarcu koriste Čaveline pesme da ispričaju njen život – čak i ako nikada niste čuli za nju, u njima ćete se prepoznati. Pozdravljen ovacijama publike na Berlinalu, ovaj omaž jednoj izuzetnoj ženi neće vas ostaviti ravnodušnim.

Još jedan film u kome dominira sjajna muzika je i Gaza Surf Klub Filipa Gnadta i Mikija Jamina. Sniman u senci ratnih sukoba između izraelske vojske i Hamasa, ovaj film  govori o mladim ljudima koji spas od opsade, rata i verskog fanatizma pronalaze u surfovanju. Kako živeti odsečen od spoljašnjeg sveta, u stanju konstantne ratne opasnosti, godinama, decenijama? Ima li na ovom malom komadu zemlje i mora još nade? „Ako ima, pokažite mi gde je, ja je ne vidim“, kaže jedan od junaka filma Gaza Surf Klub. Kada oružje utihne i situacija se smiri, između polusrušenih zgrada i prevrnutih automobila put vodi do plaže u potrazi za onim pravim, savršenim talasom. Jedan od dvojice reditelja, Filip Gnadt, biće gost festivala Slobodna Zona i posle projekcije filma publika će imati prilike da razgovara sa njim o scenama surfovanja i sjajnoj muzici, situaciji u Gazi i teškoćama tokom snimanja kao i sudbinama glavnih junaka i junakinja ovog uzbudljivog filma.

Božanski poredak rediteljke Petre Bjondine Folpe je švajcarski kandidat za Oskara 2018 i duhovita priča o Nori, mladoj supruzi, majci i domaćici iz jednog sela u švajcarskim Alpima koja se početkom sedamdesetih bori za pravo glasa za žene – najpre u svojoj kući a zatim i u široj zajednici. Do 1971. godine žene u Švajcarskoj nisu imale pravo glasa, a sve do 1988. mogle su da rade samo ukoliko bi im muževi to pismeno dozvolili, jer „takav je zakon“. Kada se i njen muž pozove na ovaj zakon i zabrani joj da se vrati na posao, Nora oseća da mora nešto da promeni. Uz pomoć prijateljica pokušava da se odupre poretku koji vlada od pamtiveka, što većina muških stanovnika shvata kao pretnju. Rediteljka nam uz pomoć sjajnog glumačkog ansambla pokazuje koliko je malih koraka potrebno na putu od samospoznaje do promena u društvu. Taj put je dug i trnovit, ali ponekad i urnebesno duhovit i inspirativan.

Koji od filmova na ovogodišnjoj Slobodnoj Zoni će osvojiti neku od 4 nagrade koje dodeljuju 2 stručna i jedan omladinski žiri, znaće se 6. novembra. Publika će, kao i svake godine glasati za svoje favorite i pored nagrade publike odlučivaće svojim glasovima i koji filmovi će na proleće 2018. krenuti na Turneju po Srbiji.

Pronađite i vi svoje favorite u ovogodišnjoj selekciji koja obuhvata preko 40 filmova. 13. Izdanje Slobodne Zone podržali su Ministarstvo kuture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Francuski institut, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Kanadska ambasada i Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

Karte za film Dan oslobođenja koji će svečano otvoriti ovogodišnju Slobodnu Zonu uveliko su u prodaji na blagajnama Eventima, Sava Centra i  Kulturnog centra Novi Sad. Karte za ostale filmske projekcije biće u prodaji od 23. oktobra na blagajnama bioskopa u kojima će se filmovi prikazivati.

Vidimo se u Slobodnoj Zoni!

Slobodna Zona otkriva prve naslove ovogodišnjeg programa