Drugo veče filmskog festivala “Slobodna zona” u Nišu

11972

Pod sloganom “PREKO CRTE”, u sredu, 25. maja sa početkom u 19.30h, počeo je filmski festival Slobodna Zona, u organizaciji Odbora za ljudska prava Niš i Niškog kulturnog centra.

Festival su otvorili Dejan Dabić, urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra, i Jelena Petrović, asistent koordinatora Odbora za ljudska prava Niš.

Drugo veče festivala bilo je rezervisano za dva filma. Prvi film koji je gledaocima prikazan je film “I ja sam tu”, koji prikazuje tridesetčetvorogodišnjeg Daniela koji je prvi Evropljanin sa Daunovim sindromom koji je diplomirao na univerzitetu. Zapošljava se u Centru za socijalni rad u Sevilji gde sreće slobodoumnu saradnicu Lauru. Brzo sklapaju prijateljstvo koje privlači pažnju njihovih porodica i kolega u Centru. Ovaj odnos postaje problematičan za okolinu kada se Daniel zaljubi u Lauru. Ove buntovničke duše odbijaju da se povinuju pravilima i nalaze prijateljstvo i ljubav za kakvu do tada nisu znali.

Drugi termin bio je rezervisan za film „Simfonija Kinšase“. Dve stotine orkestarskih muzičara sviraju Betovenovu Devetu simfoniju. Struja nestaje nekoliko taktova pre poslednjeg stava. Problemi kao što je ovaj najmanja su briga ovog jedinog simfonijskog orkestra u Kongu. Tokom 15 godina postojanja, ovi muzičari su preživeli dva puča, razne krize i jedan rat. Održavaju ih samo njihova usmerenost na muziku i nade u bolju budućnost. Film «Simfonija Kinšase» je studija ljudi u jednom od najhaotičnijih gradova na svetu koji daju sve od sebe da održe jedan od najkompleksnijih sistema zajedničkih ljudskih napora: simfonijskih orkestar.

Svi gledaoci koji prisustvuju festivalu imaju mogućnost da glasaju za film koji im se najviše dopao, i dva filma koja budu imala najviše glasova biće reprizno prikazana u subotu, 28. maja. Lokalni partneri Odbora u realizaciji Slobodne zone su Niški kulturni centar, a medijski prijatelji  RTV5 i Južne vesti.