Saopštenje KPD povodom osude župnika Jurčevića pred Opštinskim sudom u Rijeci

2074

Koalicija protiv diskriminacije pozdravlja presudu Opštinskog suda u Rijeci po kojoj je župnik Franjo Jurčević osuđen na uslovnu kaznu od tri meseca zatvora zbog podsticanja na diskriminaciju tokom održavanja Parade ponosa u Beogradu 2010. godine. Ovakva presuda nedvosmisleno potvrđuje da se podsticanje diskriminacije i nasilja prema bilo kojoj društvenoj grupi ne sme tolerisati, te da će svaki govor mržnje biti sankcionisan.

Postupak protiv župnika iz Kastava kod Rijeke pokrenut je nakon što je on objavio tekst na svom blogu kojim je podržao nasilje u Beogradu za vreme održavanja Parade ponosa, osporio učesnicima parade pravo na okupljanje, te ih nazivao pogrdnim imenima. Župnik je u tekstu naveo da je održavanje Parade ponosa u Beogradu “dokaz da moralne nakaze i psihopate sve više ovladavaju sredstvima javnog saopštavanja, ulicama, ustanovama, gradovima…”, te da su “Beograđani pokazali šta misle o tim psihopatama”, kao i da mu je žao policajaca koji su nastradali, ali da su morali da se povuku i da dozvole “normalnima da s tim bolesnicima malo prodiskutuju”.

KPD smatra da ova presuda koja stiže iz Hrvatske, a na dvogodišnjicu usvajanja Zakona o zabrani diskriminacije u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavlja ozbiljno podsećanje domaćim sudovima i drugim nezavisnim organima, da imaju pozitivnu obavezu da bez izuzetka štite prava pripadnika LGBT zajednice, posebno u kontekstu nedavnog  javno izraženog odustajanja od tužbe protiv mitropolita Amfilohija Radovića.

Podsećamo da je na osnovu pritužbe Labrisa i 25 građana i građanki Srbije, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti početkom marta utvrdila da je mitropolit Radović koristio govor mržnje prema pripadnicima LGBT zajednice u periodu održavanja Parade ponosa 2010.godine, ali da se takođe samo par dana nakon objavljivanja ove svoje odluke javno odrekla prava na podnošenje tužbe protiv njega.

KPD ističe da se prema članu 13. Zakona o zabrani diskriminacije, govor mržnje mitropolita Radovića može po više osnova kvalifikovati kao težak oblik diskriminacije jer je učinjen putem javnih glasila (čl. 13. stav 3), ponovljen je više puta i u dužem vremenskom periodu (član 13. stav 6), podstakao je na mržnju i netrpeljivost (član 13. stav 1) i značajno je doprineo nastanku teških posledica za diskriminisane, druga lica i imovinu (član 13. stav 7), te zbog toga smatramo da upravo u ovom slučaju koji je gotovo identičan slučaju župnika Jurčevića, ima mesta podnošenju građanske tužbe.

Saopštenje potpisuju sledeće organizacije članice Koalicije protiv diskriminacije:Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, NVO “PRAXIS”, Anti-trafiking centar, Mreža odbora za ljudska prava (CHRIS network), Udruženje studenata sa hendikepom, Gayten LGBT i Regionalni centar za manjine.