“Otvoreni Forum – Fašizam danas ”

3196

Mreža Odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS i Koalicija protiv diskriminacije, u saradnji sa Nezavisnim društvom  novinara Vojvodine i uz podršku Branitelja ljudskih prava (Civil Rights Defenders) je organizovala Otvoreni forum u Medija centru Vojvodine.

Na Otvorenom forumu govorili su dr Saša Gajin, koordinator  Koalicije , Dinko Gruhonjić , predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine, u ime Pokrajinskog Ombudsmana Pavel Domonji, a  ispred Mreže odbora za ljudska prava u Srbiji dr Aleksandra Vujić , koordinatorka kancelarije Mreže CHRIS u Novom Sadu.

Politolog Pavel Domonji izjavio je da država mora odlučnije da primenjuje represivne mere prema fašističkim i neonacističkim grupacijama u društvu. “Ja se zalažem za odlučnu netoleranciju države prema fašističkim grupacijama. Zarad budućnosti njih ne treba tolerisati ni po koju cenu”, rekao je Domonji na tribini “Fašizam danas”. On se založio za represiju prema tim ekstremističkim grupama i za upotrebu svih raspoloživih sredstava koje stoje na raspolaganju jednom liberalnom društvu. Domonji je ocenio da se fašizam u društvu prepoznaje i po mitovima o ugroženosti vlastite nacije, što je, kako je rekao, još uvek dominantan model u Srbiji.

Saša Gajin iz Koalicije protiv diskriminacije ocenio je da vlast nije dovoljno otporna na desno ekstremističke organizacije, koje se zaklanjaju iza vrednosti nacije, vere, krvi i tla.  Prema njegovim rečima, na delu je pokušaj ekstremne desnice da uđe u politički establišment, zbog čega se neke od tih organizacija transformišu u političke stranke. “S druge strane, vlast je vrlo otporna na ideje ljudskih prava pa sve one koji se bore za demokratiju i ljudska prava označavaju kao ‘leve esktremiste’”, kazao je Gajin.

Aleksandra Vujić iz Mreže odbora za ljudska prava u Srbiji ocenila je da veliki deo javnosti uporno negira postojanje pojava fašizma u Srbiji, iako se fašističke grupacije pokušavaju uvući u političke strukture i iako omladina sve jače ispoljava nasilje. Prema njenim rečima, u Srbiji se mogu registrovati pojave ekstremne netolerancije prema svemu što je drugačije, što je jedna od manifestacija fašizma.

Okrugli sto je organizovan povodom 09. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, koji se obeležava u znak sećanja na Kristalnu noć iz 1938. godine, kada su nacisti u Nemačkoj započeli pogrom nad Jevrejima.