Dobro došli u Slobodnu Zonu!

2027

Četrnaesti Filmski festival  Slobodna zona održan je  od 7. do 12 novembra u devet bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Film LETO ruskog reditelja Kirila Serebrenikova svečano je  otvorio festival 7. novembra  u beogradskoj Kombank dvorani, Kulturnom centru Novog Sada i Niškom Kulturnom centru.

Festivalska publika imala je priliku da pogleda više od 50 filmova, od kojih je 40 nacionalnih premijera, a koji se bave sećanjem i zaboravom, suočavanjem sa prošlošću, građanskom i ličnom neposlušnošću otporu i represiji, kao i porastom ekstremne desnice u Evropi i šire. Na ličnom planu, akteri filmova iz celokupne ovogodišnje selekcije preispituju autoritete koje im država i društvo nameću i pokušavaju da pronađu smisao u svetu koji je sve više okrenut institucionalnom nasilju, korupciji i eroziji demokratskih vrednosti i građanskih i ličnih sloboda. 
Festivalska publika  je u Velikoj Sali Niškog kulturnog centra  imala priliku da pogleda 11 filmova, a posebnu pažnju publike je  osim  projekcije filma Leto ruskog reditelja Kirila Serebrenikova, koji se trenutno nalazi u kučnom pritvoru izazvala i projekcija filma Srbenka, Nebojše Slijepčevića, koji se osvrće na događaj 1991. kada je u centru Zagreba ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti, a generaciju kasnije, kontroverzni reditelj Oliver Frljić postavlja pozorišnu predstavu o slučaju Aleksandre Zec u riječkom HNK. Naslovnu ulogu, igrom slučaja ili ne, dobija dvanaestogodišnja glumica iz Rijeke srpskog porekla – Nina. Film Srbenka je na festivalu u Kanu proglašen za dokumentarac godine i  osvojio je Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film.
Hronologiju Putinovog dolaska na vlast niškoj publici prikazao je nekadašnji član Putinovog izbornog štaba, Vitalij Manski svojim najnovijim  dokumentarnim  filmom  Putinovi svedoci, a u godini obeležavanja sto godina od Bergmanovog rođenja, i publika u Nišu imala je  priliku da se osvrne na rad ovog genijalnog reditelja, kroz dokumentarac Bergman – godina života rediteljke Džejn Magnuson.
Očekivanu pažnju niške publike izazvala je i projekcija filma  Krivica, Gustava Melera, koji je širom sveta osvojio brojne nagrade, između ostalog i nagradu publike na festivalima Sandens  i Roterdam. Četrnaesti Filmski festival Slobodna zona u Nišu zatvoren je projekcijom filma Utoja 22. juli, norveškog reditelja Erika Pope, o masakru 22. jula 2011. godine kada je više od 500 mladih napao naoružani ekstremista u letnjem kampu na ostrvu blizu Osla.   
                                                                                                                             

Najbolji filmovi festivala krenuće na svoje putovanje u okviru programa Turneja Slobodne Zone koji se održava od aprila do juna 2019. u 50 gradova i opština Srbije. Festival Slobodna Zona zahvaljuje se publici u Beogradu, Novom Sadu i Nišu koja je verno pratila program festivala, kao i stručnoj javnosti, medijima i svim partnerima koji su doprineli da se festival održi. Vidimo se naredne godine u Slobodnoj zoni!