Zašto još nema bulevara Šabana Bajramovića?

1957

Izvor: RTS

Pripremio Dejan Tasić

Ni osam godina od donošenja odluke da jedan bulevar u Nišu nosi ime legendarnog muzičara Šabana Bajramovića, ta odluka se ne sprovodi. Prvo zbog negodovanja građana, a sada je problem tenderska procedura.Bulevar Šabana Bajramovića postoji, ali samo u virtuelnom svetu. Može se naći na “Guglovim” mapama. U realnom životu u toj ulici i dalje stoje natpisi sa imenom Južni bulevar. Zbog toga negoduju predstavnici romskih udruženja i civilnog društva.

“Većina Roma je na to navikla, to je deo naše svakodnevice. Mislim da na pravi način treba postaviti dijagnozu. Problem je u većinskom stanovništvu”, kaže Osman Balić, direktor Jurom centra.

Skupština grada Niša usvojila je maja 2009. odluku da Južni bulevar ponese ime legendarnog pevača. I sve se završilo na tome. Kada će biti urađene i postavljene table sa natpisom Bulevar Šabana Bajramovića, RTS od nadležnih nije uspeo da sazna. Ono što se zna odranije je da je problem tender koji nijedna gradska vlast u Nišu nije uspela da realizuje od 2010. godine.

“Stvari treba nazvati pravim imenom. Činjenica da neki naši sugrađani ne žele da vide romsko ime i prezime na fasadama svojih kuća je glavni razlog, a ne neka opravdanja koja se čuju već osam godina”, ističe Dragan Đorđević iz niškog Odbora za ljudska prava.

Inicijativu da se izgradi spomenik Šabanu Bajramoviću i jedna ulica ponese njegovo ime pokrenuo je Ivan Blagojević, direktor festivala “Nišvil”.

“Treba da se ponosimo time što je bio naš sugrađanin i što je ostavio takvo muzičko nasleđe iza sebe, pritom ne mislim samo na njega kao pevača. Mislim da je daleko značajnije što je komponovao više od 700 kompozicija”, rekao je Blagojević.

Šaban Bajramović je bio poznat kao “kralj romske muzike”. Njegovo izvođenje pesme “Đelem, đelem” proglašeno je za himnu svih Roma sveta, a magazin Tajm uvrstio ga je na listu 10 najboljih bluz pevača na svetu.